Veiligheidsdag in Alphen: ‘We willen burgers graag bij ons werk betrekken’

ALPHEN AAN DEN RIJN – Felle zwaailichten, piepende banden, speurende honden en dat allemaal op één plek. Op zaterdag 17 juni vindt de allereerste veiligheidsdag plaats. Het terrein van de T-steiger bij de Zegerplas wordt ingezet, zodat veiligheidsinstanties zich kunnen laten zien aan het publiek. Naast een kijkje in de keuken van bijvoorbeeld de politie, ambulance en de PI, zijn er demonstraties te zien. Drie deelnemers vertellen over het event: Djandry Esmeijer (PI) als derde van links op de foto, rechts daarvan Anne-Rose Simmerman (politie) en rechts daarvan Rene Rhee (ambulance). 

Naast kijken ook meedoen

‘De veiligheidsdag is in eerste instantie een blijk van samenwerking van de verschillende veiligheidsdisciplines’, aldus Djandry Esmeijer, Operationeel Manager Veiligheid bij de Alphense PI (penitentiaire inrichting). ‘We willen niet alleen laten zien dat we afhankelijk van elkaar zijn, maar dat we ook heel fijn met elkaar samenwerken.’ Tijdens het evenement gaat het bij de PI niet alleen om kijken, maar ook om het meedoen aan activiteiten. ‘We willen de burgers heel graag betrekken bij wat we nou eigenlijk doen. Zo laten we bij justitie de speurhondenbegeleiders en hun werk zien. Ook is er een bijstandsteam. Deze zijn opgeleid om interventies uit te voeren binnen de muren.’ Daarnaast vindt er werving plaats. Geïnteresseerden kunnen kijken of het werken bij de PI wat voor hen is.

Voertuigen bekijken

De Coronaperiode is vrij intens geweest voor de verschillende veiligheidsdiensten. Er was in die periode sprake van intensieve samenwerking. ‘Die tijd is inmiddels voorbij. Toen zijn we met het idee gekomen voor een veiligheidsdag’, vertelt politieagente Anne-Rose Simmerman. De politie komt het terrein op met een aantal voertuigen, denk hierbij aan een bus, auto en motor. Ook de ME is erbij. ‘Je kan bijvoorbeeld in de auto of op de motor gaan zitten, maar er staan ook kramen om informatie in te winnen en vragen te stellen’, vertelt Simmerman. ‘Ook de wijkagent zal aanwezig zijn om vragen over de wijk te beantwoorden.’

Grote gezamenlijke afsluiting

Rene Rhee is ambulancemedewerker en daarom aanwezig op de veiligheidsdag. De samenwerking tussen alle veiligheidsdiensten verloopt prima volgens hem. Zo geeft hij een goed voorbeeld over de samenwerking met de PI. ‘We hebben ook patiënten die in de PI gehuisvest zijn, waarbij wij dus afhankelijk zijn van hun medewerkers.’ Van de ambulance zijn er een aantal auto’s. Daarnaast wordt ook hier aan werving gedaan. Rhee gaat vragen beantwoorden als: ‘Wat doen wij? Hoe ziet een ambulance er vanbinnen uit? Wat voor apparatuur gebruiken wij en wat doen we ermee?’ Ook zijn er een aantal demonstraties. ‘Aan het einde van de dag is er een grote oefening waarbij we laten zien hoe we allemaal samenwerken.’

Op de dag zijn er ruim 150 vrijwilligers aanwezig van verschillende instanties. Naast de PI, politie en ambulance zijn ook de provincie Zuid-Holland, EHBO, MBO Rijnland, Staats Bosbeheer, Toezicht en Handhaving, VVN, het Rode Kruis en nog vele andere partijen aanwezig.

In onderstaand audiofragment vertellen Rene Rhee, Djandry Esmeijer en Anne-Rose Simmerman meer over het ontstaan van de dag, de samenwerking en waarom de veiligheidsdag dit jaar plaatsvindt.