Verbouwing Theater Castellum opnieuw uitgesteld, nu tot voorjaar van 2020

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor het tweede jaar op rij wordt de verbouwing van Theater Castellum uitgesteld. Niet eerder dan in het voorjaar van 2020 wordt het gebouw aan het Rijnplein omgebouwd tot een multifunctioneel complex waarin, naast het theater en de bioscoop, ook culturele, maatschappelijke en economische organisaties gehuisvest worden. Er is extra tijd nodig omdat de betrokken partijen er nog niet uit zijn. Daarnaast kan Castellum alleen in de zomer verbouwd worden, omdat er gedurende die maanden geen theatervoorstellingen zijn.

Maar er speelt meer. 'Het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat er een Cultuurvisie wordt ontwikkeld. Deze visie gaat in de komende maanden richting geven aan een culturele agenda en zal onder andere leiden tot herijkte inzichten en uitspraken over Cultuur in Alphen aan den Rijn en de wijze waarop het gemeentelijk vastgoed dit kan ondersteunen', aldus wethouder Leo Maat (GroenLinks). Komt er bijvoorbeeld een poppodium in de kleine zaal? Op zulke vragen moet antwoord komen, voordat de verbouwing begint.

Er is dus geen sprake van 'van uitstel komt afstel', benadrukt Maat, ondanks dat de bouwkosten met de week duurder uitvallen vanwege de aantrekkende economie. In april 2020 moet gestart worden met de verbouwing van de kleine zaal en de ruimtes voor en achter de schermen, de plekken waar verschillende organisaties zich moeten huisvesten. Dat duurt drie maanden. Tussen juni en oktober 2020 wordt de grote zaal verbouwd en de nieuwe entree aangelegd.

Noodzakelijk onderhoud 1 miljoen euro duurder

Het noodzakelijke onderhoud wacht niet tot de grote verbouwing in 2020. De kosten bedragen drie miljoen euro. Twee miljoen euro is begroot, maar de kosten vallen één miljoen euro hoger uit. Maat gaat aan de gemeenteraad vragen of zij dat extra miljoen euro beschikbaar wil stellen.

Voor de totale verbouwing is drie miljoen euro gereserveerd. Wat de meerkosten voor die (eventuele) verbouwing zullen worden, is nog niet bekend. 'In ieder geval moet rekening worden gehouden met onder andere een landelijke stijging van de bouwkosten van 7,5 tot 8,5 procent op jaarbasis en doorlopende projectkosten', aldus Maat.

Lees ook: Draagconstructie parkeergarage verroest, ook lekkages gemeentehuis en Castellum