Verdachte van beschieten tattooshop ontkent: ‘Ik heb het echt niet gedaan’

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Het doet mij ook heel veel, maar ik heb het écht niet gedaan', zei de 30-jarige Sebastiaan S. donderdag over de beschieting van Tattooshop 0172-Ink in Alphen aan den Rijn in juni. Het Openbaar Ministerie (OM) twijfelde er echter niet aan dat hij degene is geweest die de trekker overhaalde en eiste vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

In de nacht van 14 op 15 juni hoorden buurtbewoners op en rondom de Julianastraat in Alphen aan den Rijn rond 2.30 uur 's nachts opeens meerdere knallen achter elkaar. Ze bleken afkomstig van een semiautomatisch pistool. In de pui van Tattooshop 0172-Ink aan de Julianastraat zaten twee kogelgaten, die de eigenaar op 15 juni ontdekte toen hij zijn winkel zoals gewoonlijk wilde openen.

Aan de overkant van de straat lagen lege hulzen. Vanwege het incident besloot de burgemeester de winkel direct te sluiten voor twee weken. De schrik zat er flink in bij de eigenaar en zijn vrouw, zo verklaarden zij donderdag in de rechtbank.

Camerabeelden

Na uitgebreid onderzoek werd maanden later een 30-jarige man uit Maasdijk aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging door met een vuurwapen op de tattooshop te schieten. Ook bleek hij na een doorzoeking in zijn schuur meerdere mortierbommen in bezit te hebben.

De politie kwam Sebastiaan S. op het spoor doordat zijn auto te zien was op camerabeelden. Uit zendmastgegevens bleek bovendien dat de verdachte die nacht in de buurt was van de tattooshop.

Wapen aangetroffen in de schuur

'Ik heb het niet gedaan', reageerde S. donderdag bij de Haagse rechtbank. Toch zou een 'vriend' van hem, die inmiddels ook vastzit, hebben verklaard dat S. achter de beschieting zit. 'Het wapen werd bij uw vriend aangetroffen, in de schuur, gewikkeld in een doek', zei de rechter. 'U zou dat aan hem gegeven hebben.'

'Ik voel me erin geluisd', reageerde S. 'Ik kan geen namen noemen, maar ze hadden me gevraagd of ik daar wilde wachten die nacht. Ik wist niet waarom. Na een half uur of drie kwartier hoorde ik opeens iets raars en ben ik gewoon weggereden. Nu lijkt het alsof ik het heb gedaan.'

Banden met motorclubs

S. had banden met motorclub Bandidos, hoewel hij tegen de rechter zei daar nu geen contact meer mee te hebben. De eigenaar van de tattooshop zou verbonden zijn aan motorclub Rebel Crew. Een scenario is dat S. in opdracht van 'zijn vriend' heeft geschoten, omdat diegene eerder een conflict heeft gehad met de tattooshopeigenaar.

De angst zit er bij de eigenaar en zijn gezin nog steeds flink in. Hoewel de man zelf zweeg, wilde zijn vrouw gebruik maken van haar spreekrecht bij de rechtbank. 'In 2019 hebben we de stap genomen om onze eigen tattooshop te openen, waar iedereen zich veilig moet voelen. Waar een moeder haar zoon of dochter veilig durft heen te brengen, waar een oma binnen kan komen, waar je een kop koffie kunt komen drinken', las de vrouw emotioneel voor.

'Niet altijd behandeld als slachtoffer'

'Mijn man zei op 15 juni, toen hij bij de tattooshop was: ik denk dat ik kogels door mijn ruit heb gehad. De politie was er niet voor een kop koffie, maar onze tattooshop was een plaats delict. Helaas zijn we in het begin niet altijd behandeld als slachtoffer. Zelfs niet door de gemeente.'

De 30-jarige S. draaide zich nog om naar de slachtoffers en zei huilend: 'Het doet mij ook heel veel, maar ik heb het écht niet gedaan.' De officier van justitie geloofde echter niks van zijn verklaring en vond dat er genoeg bewijs is dat de Maasdijker achter de beschieting zat. Naast de deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf, eiste de officier van justitie ook een contactverbod met de eigenaar van de tattooshop en een locatieverbod voor de Julianastraat in Alphen.

De uitspraak volgt over twee weken.