Verdeelde gemeenteraad stemt in met huizen bouwen naast Swaenswijkbrug

Foto: Alphaplan

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op het grasveldje naast de Swaenswijkbrug in Alphen aan den Rijn mogen woningen gebouwd worden. Donderdagavond heeft de gemeenteraad haar goedkeuring gegeven. Al was er van een ruime meerderheid geen sprake, zo is er geen unanimiteit binnen de coalitie (CDA stemde tegen, red.).

Tegenstemmende raadsleden vinden het aantal huizen te klein om het grasveldje op te offeren en stellen dat dit juist een uitgelezen mogelijkheid is om van de Swaenswijkplaats een klein recreatiepark te maken. De voor-stemmers hechten geen waarde aan de groenstrook, dat wordt bestempeld als kwaliteitloos.

Omwonenden zien het niet zitten dat tegenover hun huis zes nieuwe eengezinswoningen en één appartement gebouwd worden. Zij krijgen de steun van acht politieke partijen. Buurtbewoners hebben na dit politieke besluit nog wel de mogelijkheid om via een procedure te proberen de nieuwbouw te verbieden.

In december 2018 werd ook al een woningbouwplan gepresenteerd. Omwonenden hadden dermate veel bezwaren dat de projectontwikkelaar het initiatief heeft ingetrokken. Een andere projectontwikkelaar is nu met een nieuw plan gekomen. Het blijft mogelijk voor niet-bewoners om op een bankje langs de Oude Rijn te zitten. Ook blijven de bomen behouden.

Stemming gemeenteraad

Voor (23): Nieuw Elan (9), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), ChristenUnie (2), SGP (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (15): VVD (6), CDA (6), SP (2), RijnGouweLokaal (1).

(38 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Hieronder zijn de radio-interviews met raadsleden Bas van Polanen (VVD) en Henk Goes (PvdA) te beluisteren.