Verduurzaming Planetenbuurt kan van start met warmteleverancier Eteck

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Warmteleverancier Eteck is geselecteerd om een deel van de Alphense Planetenbuurt te verduurzamen. Het doel is om het verbruik van aardgas en de CO2-uitstoot in het gebied te verminderen.

In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten stapsgewijs van het aardgas afgaan. Dat moet uiterlijk in 2050 gerealiseerd zijn. Er wordt overgestapt op duurzame alternatieven, zoals een elektrische warmtepomp, groen gas, aardwarmte of een warmtenet. De gemeente Alphen aan den Rijn onderzoekt in vijf verkenningsgebieden of het haalbaar is om van het aardgas af te gaan en welke alternatieven van verwarmen er mogelijk zijn. De Planetenbuurt is het eerste verkenningsgebied waar gestart wordt.

Eteck heeft in samenwerking met technisch installateur Kuijpers en adviesbureau Energy Bridge een plan ingediend. De selectie vond plaats middels een Europese aanbesteding en is onderdeel van het project Duurzame Warmte Planetenbuurt. 'Samen zullen de partijen het plan ontwikkelen om stap voor stap het aardgasverbruik terug te brengen en een duurzaam warmte-alternatief te ontwikkelen', meldt de gemeente.

Ziekenhuis en Scala College verbinden

Een van de eerste concrete stappen in het plan is het verbinden van het Alrijne ziekenhuis met de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg. Mogelijk kan restwarmte van installaties in het ziekenhuis worden gebruikt voor de verwarming van de middelbare school. In de herfst van 2022 moet het Scala College zijn voorzien van zowel warmte als koeling.

Verder worden er plannen ontwikkeld voor de wooncomplexen van woningcorporatie Woonforte in het gebied. De huidige ketels zijn aan vervanging toe. 'Dit is een natuurlijk moment om niet alleen te vervangen maar gelijk te verduurzamen', legt de gemeente uit. Ook woningeigenaren in het gebied krijgen de gelegenheid om hierbij aan te sluiten.

Warmtenet meest interessante optie

Voor de lange termijn lijkt de aanleg van een warmtenet technisch en financieel gezien de meest interessante optie. Dat wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn en Eteck verder uitgewerkt. Op de korte termijn wordt ingezet op energiebesparende maatregelen.

Deelname aan het project Duurzame Warmte Planetenburt is vrijblijvend. 'Dit geldt voor alle woning- en gebouweigenaren in het gebied', aldus de gemeente.