Vereniging Ondernemers Alphen: vorm een crisisteam voor bedrijven en organisaties

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Vereniging van Ondernemers in Alphen aan den Rijn e.o. (VOA) dringt aan op het vormen van een publiek-privaat crisisteam. Dat schrijft de VOA in een brief aan het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn.

Het crisisteam moet structuur aanbrengen in alle activiteiten en maatregelen die in de gemeente worden genomen om de economische schade, als gevolg van het coronavirus, in te dammen. De VOA is van mening dat ondernemingen, winkeliers, de horeca en culturele instellingen dagelijks de nadelige gevolgen van het virus ondervinden. 'Daarom vinden wij het van cruciaal belang om op de kortst mogelijke termijn gezamenlijk een projectorganisatie als crisisteam in te richten, die de problematiek integraal en collectief kan benaderen', zegt VOA-voorzitter Eric Carree. 'In die organisatie worden activiteiten dan op elkaar afgestemd en gecoördineerd en de informatievoorziening gestructureerd.'

De Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) vormt volgens de VOA een goede basis voor het crisisteam. Daarin zijn, naast de gemeente Alphen aan den Rijn en de VOA, economische partners als het Platform Recreatie en Toerisme, Stichting VOC, Stichting Centrummanagement, Belangengroep Bedrijven Boskoop en overige stakeholders als het onderwijs al vertegenwoordigd. 'Wij stellen voor om dat platform nu in elk geval uit te breiden met vertegenwoordigers uit de financiële sector die relevante expertise kunnen toevoegen', vervolgt Carree. 'Daarmee denken we de beste structuur te hebben gevonden om de maatschappelijke en economische gevolgen van het coronavirus proactief te lijf te gaan.'

Digitaal meldpunt

Als het aan de VOA ligt, gaat zij zo snel mogelijk met de gemeente om de tafel. Om de teamsamenstelling, overlegstructuur en -frequentie vast te stellen, maar vooral om op de kortst mogelijke termijn een digitaal meld- en informatiepunt voor ondernemers in te richten. Daar moet informatie beschikbaar komen over landelijke compensatievoorzieningen zoals de werktijdverkorting. Wat de VOA betreft komen daar ook gemeentelijke noodvoorzieningen bij, die ondernemers helpen om hun bedrijf overeind te houden.

De oproep aan het college van burgemeester en wethouders om een crisisteam op te richten is mede verstuurd namens de EDBA, VOC, CVCA, Centrummangement, Greenport Boskoop, PReT, het onderwijs en de winkeliersverenigingen in de gemeente Alphen aan den Rijn. De VOA meldt dat burgemeester Liesbeth Spies, wethouder van economische zaken Gerard van As (Nieuw Elan) en gemeentesecretaris Pieter Derk Wekx positief tegenover het initiatief staan.

Lees ook: Noodverordening vanwege coronavirus: bijeenkomsten met meer dan 100 mensen strafbaar