‘Verhuizing TEAN niet te voorkomen met huizen bouwen bij Nieuwe Sloot’

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als het aan SAT (Stichting Alphens Tennispark) lag, hadden er huizen gebouwd kunnen worden op een deel van de tennisaccommodatie van Nieuwe Sloot zodat TEAN niet hoeft te verhuizen. Maar met dat plan is het college van burgemeester en wethouders eerder deze maand niet akkoord gegaan.

'Dit plan is doorgerekend en daaruit blijkt dat dit geen complete financiële dekking van de kosten oplevert', laat een woordvoerder van de gemeente Alphen bij monde van wethouder Kees van Velzen (CDA) weten. Hoeveel geld dit plan tekort komt, wil Van Velzen pas vertellen als de gemeenteraad - begin november - wordt geïnformeerd.

TEAN moet verhuizen naar Nieuwe Sloot

SAT staat op het punt om failliet te gaan. De beheerder krijgt de exploitatiebegroting niet sluitend. De gemeente Alphen staat voor ruim 4 miljoen euro garant en gaat bij een faillissement voor miljoenen euro's het schip in. Bij een eventueel faillissement zouden ook de tennisverenigingen zelf, die deel uitmaken van het stichtingsbestuur, meegesleurd worden.

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, en vooralsnog ook aan de coalitie, verhuist TEAN van de Prins Bernhardlaan naar het complex van Nieuwe Sloot langs de President Kennedylaan. Op het terrein van TEAN kunnen dan woningen gebouwd worden. Met dat geld kan Alphen die financiële strop van ruim 4 miljoen euro bekostigen.

TEAN en Nieuwe Sloot zien allebei niets in die plannen. Volgens beide tennisclubs is er onvoldoende ruimte om bij Nieuwe Sloot, ook als er extra banen worden aangelegd zoals wethouder Van Velzen belooft, om alle leden te laten tennissen.

Nadenken over alternatief plan

Omdat de coalitie vorige week geen meerderheid had in de gemeenteraad doordat één raadslid van Nieuw Elan afwezig was, en omdat de leden van beide tennisverenigingen vooraf niet op de hoogte waren van het dreigende faillissement, werd besloten het finale besluit over de verhuizing uit te stellen tot december.

Door eenmalig 129.000 euro beschikbaar te stellen, werd het per direct aanvragen van een faillissement voorkomen. Voor 1 januari 2020 moet er alsnog een oplossing zijn. Alleen als er voor december een alternatief plan wordt bedacht met een dekking van ruim 4 miljoen euro, valt voor het college te praten over het niet verhuizen van TEAN naar Nieuwe Sloot.

Lees ook: Tennisclubs hebben twee maanden voor alternatief verhuisplan