Verlies Theater Castellum minder groot dan verwacht door toename bezoekers en omzet

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - In 2018 hebben 7000 mensen meer een bezoek gebracht aan Theater Castellum dan in 2017. Dat is een toename van ruim 13 procent. Het aantal bioscoopbezoekers nam met 3000 af, circa 5 procent. Door de toename van het aantal theaterbezoekers is de horeca-omzet met bijna 47.000 euro gestegen en de winstmarge zelfs met 57.000 euro.

Desondanks komt Castellum nog altijd flink wat geld tekort op de begroting. Castellum heeft over 2018 een verlies van 165.000 euro geleden. De gemeente Alphen, de enige aandeelhouder van Castellum, gaat dat tekort aanvullen. Het uitstellen van de verbouwing, inclusief de bijbehorende efficiëntie resultaten en beoogde inkomsten, is volgens Castellum-directeur Sandra Bruinsma de belangrijkste oorzaak van het tekort.

'Door de structureel hogere subsidie vanaf 2018, is de financiële positie ultimo 2018 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2017 en verwacht Castellum in 2019 geen liquiditeitsproblemen', schrijft Bruinsma in de jaarrekening van Castellum. 'Dit wordt versterkt door de voorverkoop voor het theaterseizoen 2019-2020.'

Groter verlies was verwacht

Het verlies van Castellum over 2018 is minder groot dan halverwege vorig jaar was voorzien, meldt het college van burgemeester en wethouders. 'Theater Castellum heeft een grote inzet gepleegd binnen de eigen bedrijfsvoering en hoog ingezet op de PR van het aanbod.' Ook stelt het gemeentebestuur dat uit uitstellen van de verbouwing en uit uitblijven van de te behalen efficiëntie resultaten door oorzaak zijn.

'Pas met de begroting van 2021 kan een eerste bijgestelde begroting worden ingeboekt', kondigt het college van burgemeester en wethouders aan. 'Daarnaast heeft er in de afgelopen jaren geen indexering of herijking van de subsidie plaatsgevonden die de oplopende kosten voor het uitvoering geven aan een theateractiviteit heeft gecompenseerd.' Ook concludeert het college dat Theater Castellum binnen de eigen - aangepaste - begroting is gebleven. 'Castellum heeft zeker in de laatste maanden profijt gehad van de inzet op bedrijfsvoering en PR.'

Lees ook: Cultuurvisie gepresenteerd: Castellum en Parkvilla in wachtkamer