Vervoersverbod pluimvee na aantreffen vogelgriep bij pluimveehouderij in Hekendorp

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Bij een pluimveehouderij in Hekendorp is zondag vogelgriep vastgesteld. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in de gemeente Oudewater. Daar valt ook de gemeente Alphen aan den Rijn onder.

Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. In de zone liggen 10 pluimveebedrijven.

'De komende dagen zullen in deze zone in de openbare ruimte borden geplaatst worden met betrekking tot het vervoersverbod', meldt de gemeente. 'Dit verbod geldt voor minimaal 30 dagen. Afhankelijk van het verloop en eventuele nieuwe besmettingen kan dit verbod langer duren.'

Om de verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen, wordt het bedrijf in Hekendorp geruimd. Dat gebeurt op maandag en dinsdag.

Lees ook: Delen Avifauna gesloten vanwege vogelgriep, park zeer beperkt open tot april 2021