Batterijen Battle: wie verzamelt in drie weken tijd de meeste lege batterijen?

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Vier basisscholen uit de gemeente Alphen aan den Rijn doen van 6 november tot en met 24 november mee aan de jaarlijkse Batterijen Battle. Naast De Tamboerijn en PCBS De Windroos uit Alphen aan den Rijn doen ook de Rehobothschool en de Immanuelschool uit Boskoop mee aan de wedstrijd.

Het evenement is een duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen. In drie weken moeten ze zoveel mogelijk lege batterijen inzamelen. Volgens onderzoek van organisator Stibat weet ongeveer 39 procent van de Nederlanders niet dat ze hun lege batterijen weer in kunnen leveren bij de plek waar ze zijn gekocht. Ook blijkt dat 45 procent van de Nederlanders zich niet bewust is van het belang om lege batterijen te recyclen. 

Alle leerlingen van de basisscholen krijgen een folder met afbeeldingen en instructies zodat ze het inzamelen van batterijen op een juiste manier kunnen leren. Elke deelnemende basisschool ontvangt een startpakket met folders, voorbeeldbrieven, posters, veilige inzamelvaten en een kilo-meter waarmee ze hun kilo’s batterijen kunnen meten. Daarnaast heeft de Batterijen Battle dit jaar voor het eerst een specifiek lespakket, dat is ontwikkeld door Stibat.

Prijzen winnen en bijdragen aan beter milieu

In totaal proberen 270 scholen een nieuw inzamelrecord te vestigen. De hoofdprijs is een dag naar de Efteling voor de hele school. Daarnaast zijn er nog drie tweede prijzen: een Mad Science Techniekdag. Tijdens deze dag wordt de school omgetoverd tot een laboratorium. De winnaars worden op 21 december bekendgemaakt.

Vorig jaar zamelden 267 basisscholen samen 95.000 kilo lege batterijen in. Dat was ruim twee procent van alle ingezamelde batterijen in Nederland. Hiermee werd de uitstoot voorkomen van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61.000 kilo CO2.