Vijf aanhoudingen demonstratie in Alphen voor opruiende teksten en vuurwerk

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vijf mensen zijn maandag aangehouden voor betrokkenheid bij de demonstratie in het Alphense centrum. Vier van hen hadden opruiende teksten op sociale media geplaatst, zij zijn in de middag opgepakt. Eén persoon is 's avonds gearresteerd vanwege vuurwerkbezit.

Zo'n 100 mensen waren maandagavond op en rond het Rijnplein. Het ging met name om jongeren in de leeftijd tot 40 jaar. 'Duidelijk was dat zij niet gekomen waren om te demonstreren', reageert burgemeester Liesbeth Spies (CDA) dinsdag. De sfeer werd grimmig en vuurwerk werd afgestoken.

De politie heeft ondersteuning gekregen van verschillende eenheden uit de regio. 'De aanwezigen op het Rijnplein zijn met zachte drang van het plein en uit het centrum verdreven. Daarbij is de politie vooral in gesprek gebleven met de aanwezigen, waardoor escalatie is voorkomen. Dankzij dit uitstekende optreden was de straat om 21.00 uur leeg, zoals het hoort bij de avondklok.'

Distantiëren

De demonstratie werd sinds zondagavond aangekondigd op Facebook. Ook werd opgeroepen om onherkenbaar te komen en op sociale media spraken mensen over het plunderen van onder meer de Mediamarkt. 'Er is direct geprobeerd in contact te komen met de organisatoren. Dit is deels succesvol geweest', aldus Spies.

'Een van de organisatoren heeft zich op maandag gedistantieerd van de samenkomst en verzocht niet meer naar het Rijnplein te komen. Een tweede persoon die had opgeroepen om naar het Rijnplein te komen, is hierop aangesproken en heeft eveneens zijn oproep verwijderd.'