Vijf wijken in beeld om als eerste aardgasvrij te worden

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Het gemeentebestuur wil vijf verkenningsgebieden aanwijzen in de gemeente Alphen aan den Rijn waar onderzocht gaat worden wat de beste manier is om van het aardgas af te komen. Het uiteindelijke doel is om in 2050 de gehele gemeente van het aardgas af te hebben.

De Alphense Planetenbuurt is één van die vijf verkenningsgebieden. Voor die wijk is inmiddels warmteleverancier Eteck geselecteerd om het verbruik van aardgas en de CO2-uitstoot te verminderen. Zo worden er plannen ontwikkeld voor de wooncomplexen van woningcorporatie Woonforte. De huidige ketels zijn aan vervanging toe, een geschikt moment om over te stappen op meer duurzame alternatieven.

Ook in vier andere gebieden wordt onderzocht wat de beste manier is om van het aardgas af te komen. In 2022 wordt gestart in Ridderveld West, evenals in de wijk rond museumpark Archeon. In de Zeeheldenbuurt, het Groene Dorp en de Tolstraat wordt in 2023 gestart met het verkennen van duurzame manieren van verwarmen. Een jaar later volgt eenzelfde onderzoekstraject in Boskoop-West, de Snijdelwijk.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het aanwijzen van deze vijf verkenningsgebieden.

Online informatieavond

Op woensdag 29 september geeft de gemeente Alphen aan den Rijn een online informatieavond over de Transitievisie Warmte. Inwoners kunnen vanaf 20.00 uur online meekijken. Verder is het mogelijk om op het plan te reageren. Dat kan tussen 30 september en 10 november via de website van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Lees ook: Verduurzaming Planetenbuurt kan van start met warmteleverancier Eteck