50ste editie van de Alphense Huttenbouw: ‘Ik mag hier meer dan thuis’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Deze week wordt er hard getimmerd en gezaagd aan de Olympiaweg in Alphen aan den Rijn, tijdens de Huttenbouw. Kinderen tussen de 4 en 14 jaar bouwen een week lang aan een hut, donderdagavond mogen ze daar zelfs in slapen. 

'Dit jaar hebben we een jubileumjaar, de Huttenbouw bestaat vijftig jaar en dat gaan we vieren', vertelt Marcel van der Vliet, voorzitter van de Stichting Huttenbouw. En óf het feest is, de muziek staat flink hard en schalt over het terrein heen. 

'Ik heb drie hamburgers op' 

Kinderen kunnen bij de frietkraam warme snacks en friet kopen en er is een kraam van McDonalds waar ijs te halen is. 'Kinderen mogen hier altijd iets meer dan thuis', legt Van der Vliet uit. Dit wordt beaamd door een jonge huttenbouwer: 'Ik heb gisteren drie hamburgers op. Dat mag ik thuis echt niet!' roept hij. 

'Dat klopt', lacht van der Vliet. 'Er mag net even iets meer dan thuis. Helemaal als ze in de hut blijven slapen. Iedereen neemt zakken snoep, chips en frisdrank mee. Samen maken we er een fantastische avond van.'

Vijftig jaar Huttenbouw

De Huttenbouw bestaat dit jaar vijftig jaar en is opgericht in 1973. De Huttenbouw is oorspronkelijk in het leven geroepen zodat iedereen een vakantie kan krijgen, ook kinderen van ouders met een lager inkomen.