Vijver bij De Veenweiden veel groter en voorzien van nieuwe beplanting en pomp

ALPHEN AAN DEN RIJN - De vijver bij Bezoekerscentrum De Veenweiden in het Prinses Irenebos is gerenoveerd. De vijver is veel groter gemaakt en voorzien van nieuwe beplanting. Ook is een pomp geïnstalleerd die op de energie van zonnepanelen draait.

Corrina van den Berg, vertegenwoordiger van de Agrarische Natuurvereniging de Hollandse Venen, onthulde eind november het informatiebord bij de vijver. Zij werd geassisteerd door Niek van het Wout namens de gemeente Alphen aan den Rijn en Wim Dieho, coördinator van de werkgroep vrijwillig Landschapsbeheer van het IVN Alphen aan den Rijn. Met de onthulling werd de complete renovatie van de vijver afgesloten.

De vijver is veel groter gemaakt en voorzien van nieuwe beplanting. Om het water op peil te houden, is een pomp geïnstalleerd die werkt op elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. Bovendien kan aan kinderen veel beter worden uitgelegd wat er zoal leeft in sloot en plas.   

Onderzoek in het voorjaar van 2021 wees uit dat de vijver, waar veel padden, kikkers, libellen en waterplanten leven, lek was en dicht groeide. Ook kostte het de grootste moeite de vijver op peil te houden. Daarop werd besloten tot een complete renovatie. 

Ecologisch lint van poelen

De vijver vormt een 'stepping stone' in een lint van ecologische poelen die in het Prinses Irenebos zijn aangelegd. De kikkers, padden, ringslangen en libellen kunnen zo van de ene poel naar de andere gaan. Dat is goed voor de natuur.