Gepubliceerd op 23 Juli 2019 om 15.06 uur

Voedselbank deze week gesloten vanwege extreme hitte

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er worden aanstaande donderdag, op de wekelijkse uitdeeldag, geen voedselpakketten uitgedeeld door Voedselbank Alphen aan den Rijn. Aanleiding is de voorspelde extreme hitte. Het wordt mogelijk de warmste dag ooit in Nederland.

'Het is een van de moeilijkste, zo niet de moeilijkste, beslissing die wij ooit hebben moeten nemen de afgelopen zes jaar', meldt de voedselbank in een reactie. Naar eigen zeggen is het voor het eerst in zes jaar dat er geen pakketten uitgedeeld worden in Alphen aan den Rijn en Boskoop.

Het voedselbankbestuur heeft dinsdag de temperatuur gemeten in de uitdeelruimte. Rond 11.00 uur was het 31 graden. Naar verwachting zal het donderdag nog een graad over vijf warmer zijn.

Gezondheid staat voorop

'Donderdag wordt het 38 graden of warmer. De gevoelstemperatuur volgens Buienradar is rond het middaguur boven de 40 graden. Het Rode Kruis adviseert mensen in kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, om tussen 12.00 en 16.00 uur niet op straat te komen en zeker geen zware inspanning te verrichten', motiveert de voedselbank de beslissing.

'Hoewel onze vrijwilligers allemaal gezond zijn, zijn sommigen wel aardig op leeftijd en op die dag de gebruikelijke 6000 kilo aan voedsel versjouwen, is niet verstandig. Onze klanten moeten veelal met loodzware tassen in deze warmte nog naar huis lopen. Dat lijkt ons onverantwoord.'

Ambulance

Bij eerdere extreme hitte, toen Het Kasteel aan de Concertweg nog een uitdeellocatie was, moest tot tweemaal toe een ambulance komen omdat klanten onwel werden. Die locatie was koeler. 'Als bestuur kunnen en willen we de verantwoordelijkheid voor mogelijke ongevallen met grote gevolgen niet nemen', aldus de organisatie.

'Wij roepen mensen op die klanten van de voedselbank kennen, om hen een beetje te helpen deze week.' De organisatie verwacht dat de voedselbankklanten een voorraad blikken en andere levensmiddelen in de kast en vriezer hebben. 'Gezien de hoeveelheden die we vaak uitdelen zou dat mogelijk moeten zijn. Ook horen we veelal wel terug dat men een voorraadje heeft op kunnen bouwen.'

Lees ook: Deze week 'code oranje' vanwege extreme hitte, regio Alphen treft maatregelen

advertentie
.
advertentie