Voedselbank zoekt 850.000 euro voor nieuwbouw: ‘Goede hoop dat het lukt’

Foto: Bloemen Architecten

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ontwerp van het nieuwe onderkomen van de voedselbank in Alphen aan den Rijn is gereed. Aan de Diamantstraat komt een gloednieuw gebouw dat zowel gaat dienen als uitdeel- en opslaglocatie. Maar de financiering is nog niet rond. Aan het nieuwe complex hangt een prijskaartje van 850.000 euro.

'Ik heb er goede hoop op dat het lukt om het benodigde geld te vinden', zegt voedselbankvoorzitter Dirk van Kampen. 'Wij gaan proberen aanspraak te maken op fondsen voor goede doelen, wij willen een crowdfundingsactie op touw zetten en zijn in gesprek met vermogende Alphenaren voor een bijdrage.' Daarnaast gaat de voedselbank in gesprek met een bank over een lening en heeft de organisatie zelf een spaarpotje opgebouwd.

Gemeentelijke subsidie krijgt de voedselbank niet voor hun nieuwe gebouw. 'Dat hebben we van begin af aan afgesproken onderling', zeggen zowel Van Kampen als verantwoordelijk wethouder Han de Jager (CDA). Van Kampen hoopt dat de funding aankomend voorjaar rond is en dat de bouw kan beginnen.

Corona

Jarenlang zocht de voedselbank naar een geschikte permanente locatie in Alphen aan den Rijn. Vorig jaar november kwam de locatie aan de Diamantstraat in beeld. 'Het nieuwe gebouw is even groot van omvang als onze huidige opslaglocatie in Ter Aar en uitdeelplek in de Briljantstraat. Het ligt bovendien in een gedeelte waar een groot deel van onze klanten woont en het is een permanente plek', zegt Van Kampen.

De Alphense voedselbank zegt een toename in het aantal leden te verwachten zodra de overheid ophoudt met coronasteunpakketten. Het werkloosheidcijfer zal dan verder oplopen en het is de verwachting dat dan meer mensen een beroep gaan doen op de voedselbank.

Lees ook: Oplossing voedselbank in zicht: opslag- en uitdeelplek in Diamantstraat