Volop vragen en zorgen, maar wel brede steun voor tijdelijk azc in Alphen

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Barmhartigheid. Dat woord wilde raadslid Michel du Chatinier (ChristenUnie) centraal stellen in het politieke debat over de tijdelijke komst van een asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. Zijn wens lijkt voorlopig in vervulling te gaan, want alles wijst erop dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad zich achter het collegevoorstel schaart.

Maximaal vierhonderd asielzoekers wil Alphen opvangen op het leegstaande bedrijventerrein Hoorn-West. Voor dat plan lijkt brede politieke steun te zijn, zo is gebleken tijdens een speciaal ingelaste commissievergadering. Maar de raad heeft wel een lijst met de nodige bedenkingen en wensen bij het college neergelegd.

Zo zijn er zorgen op het gebied van dagbesteding, onderwijs en (vrijwilligers)werk voor de asielzoekers. Verder bekritiseren verschillende partijen, waaronder coalitiepartner VVD, het proces om tot de beoogde opvanglocatie te komen. Ze vinden dat ze in die zoektocht onvoldoende betrokken en te weinig op de hoogte gehouden zijn.

'Wachten op incidenten'

Daar wordt door een groep omwonenden hetzelfde over gedacht. Met hen zijn weliswaar gesprekken gevoerd, maar ze voelen zich niet serieus genomen. 'Burgemeester en wethouders kiezen voor de goedkoopste en makkelijkste weg van de minste weerstand. Ze walsen over bezorgde burgers heen', stelt Robbert Nijssen, die zelf aan de Hoorn woont.

Hij neemt bij de commissieraad het woord namens een tiental meegekomen buurtbewoners. Volgens hem is het wachten op incidenten met de komst van 350 tot 400 asielzoekers. Nijssen pleit voor het opvangen van kleinere groepen op meerdere plekken in de gemeente. 'Een groep van vijftig man is prima te overzien. Dan kunnen we soep voor ze maken en breiavonden organiseren. Dit is een kookpot.'

Mix van mensen

Zijn vrees is daarnaast dat er voornamelijk alleenstaande mannen van 20 tot 40 jaar oud in het asielzoekerscentrum (azc) komen. Dat weerspreekt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan). 'Het wordt een mix van mensen: mannen, vrouwen en kinderen', benadrukt hij. Bovendien belooft Van As dat Alphen geen tweede Ter Apel zal worden.

Als bewoner van de Rijndijk meldt ChristenUnie-raadslid Michel du Chatinier niet zo bezorgd te zijn als buurtgenoot Nijssen. 'Mijn wens is dat we barmhartigheid centraal stellen.' In die wens kunnen vrijwel alle fracties zich vinden. Om de integratie te bevorderen, oppert Maurits de Vries (D66, coalitie) om iedere asielzoeker een fiets en fietsles te geven.

'De angst voor pijn is vaak erger dan de pijn' - wethouder Gerard van As (Nieuw Elan)

'Wij kijken uit naar de opening van het azc', loopt Pauline Thoomes (GroenLinks, oppositie) al vooruit op de feiten. Zover is het nog niet, aangezien de raad volgende week donderdag eerst nog definitief moet instemmen met de komst van een azc in Hoorn-West. 'Dit is de beste locatie die wij als gemeente kunnen bieden', beweert wethouder Van As.

Wat meerdere fracties zich nog wel afvragen, is of de aangekondigde maximale opvangperiode van vijf jaar kan worden verlengd. Daarover spreekt Van As klare taal: 'De periode is vijf jaar. Punt.' De 79-jarige wethouder denkt dat Alphen klaar is voor de komst van een azc. 'De angst voor pijn is vaak erger dan de pijn. Dit moet ons gewoon lukken. Wir schaffen das', citeert hij de Duitse oud-bondskanselier Angela Merkel.

Verhitte confrontatie

Overigens lukt het niet om tot het einde de lieve vrede te bewaren. Het komt namelijk nog tot een verhitte confrontatie tussen Van As en raadslid Ank de Groot (RijnGouweLokaal). Wanneer laatstgenoemde aandringt om een kwart jaar na de mogelijke komst van het azc een evaluatie te houden, reageert de wethouder witheet. 'Dan bent u niet goed bij uw hoofd. Dat gaan we niet doen.'

De aanwezige buurtbewoners zijn met stomheid geslagen. 'Arrogantie van de macht', noemt Nijssen de houding die Van As aanneemt. Het gekibbel wordt door CDA'er Jeroen van Gool in de kiem gesmoord met een voorstel om het woord 'evaluatie' om te zetten in een 'tussenrapportage'. De vrede lijkt voor even weer getekend.

Wifi-verbinding

Uiteindelijk probeert burgemeester Liesbeth Spies (CDA) nog enigszins voor verlichting te zorgen. Ze haalt aan hoe Alphen op het hetzelfde industrieterrein tussen 2015 en 2016 zo'n 1100 mannen opving in de gevangenis. Dat leidde tot overlast in winkelcentrum Baronie, waar vluchtelingen massaal gebruik maakten van de wifi-verbinding. Spies, met een knipoog: 'Zolang de wifi nu niet is geregeld, gaat het azc niet open.'

Wybren van Haga (BVNL) heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen over de komst van een azc in Alphen. Volgens hem 'regent' het bij zijn fractie 'mailtjes van bezorgde bewoners'. BVNL pleit voor een asielstop, opzeggen van het Vluchtelingenverdrag uit 1951, uitzetten van zogenoemde 'veiligelanders' en asielzoekers die de wet overtreden, en invoeren van grenscontroles.

Lees ook: Vrijwel niets lijkt komst van asielzoekerscentrum nog in de weg te staan: ‘Kan in 2024 klaar zijn’