Voorbeschouwing: heel belangrijk weekend Alphense Boys, AVV Alphen en BSC ‘68

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Studio Alphen doet dit weekend live radioverslag van de voetbalwedstrijden Roda '46 - ARC, Van Nispen - BSC '68, LSVV '70 - Floreant (allen zaterdag), Alphense Boys - IFC, Alphen - RKDES en ROAC - ESTO (allen zondag). Op televisie zijn vanaf maandag samenvattingen van Alphense Boys - IFC en Zwammerdam - Lugdunum te zien.

Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de verslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de dan gespeelde voetbalwedstrijden.

Behoudt Arnoldus basisplaats bij ARC?

ARC (1e Klasse A) bezoekt Roda '46 zaterdag. De promovendus uit de tweede klasse, waar PSV-speler Bart Ramselaar is opgegroeid, pakte één punt uit de eerste twee wedstrijden terwijl de Racing al op vier staat. 'ARC gaat naar Leusden voor drie punten. Dat moge duidelijk zijn', stelt Studio Alphen-verslaggever Erik Joustra. Na een slechte eerste helft (0-1 achter bij rust), speelde ARC in de tweede helft FC Breukelen van de mat. Het werd 7-1.

ARC-trainer Mark Evers is zeer content met zijn basiself. Aaron Balk staat op doel; voor hem vormen Huib Oversloot, Derek Prins, Youri Duisterhof en Coen de Groot de verdediging. Thomas Lamberts is de controleur op het middenveld. Stefan den Horder, Lionel Frederik, Jeroen Borsboom en Luuk Samsom zorgen voor de doelpunten. Alleen Neal Arnoldus lijkt te moeten vrezen. De middenvelder speelde afgelopen weekend niet best en zijn vervanger, Luca Janszen, overtuigde.

Omdat Evers, behalve eventueel Arnoldus, de komende weken niet zal rouleren, is een belangrijke taak van de oefenmeester om zijn bank tevreden te houden. Daar zitten spelers als Robin de Heij en Daan van Leeuwen op, die andere seizoenen zeker waren van een basisplaats. 'Kampioen worden, wat ARC wil, doe je niet met elf man. Bankzitters zullen er moeten staan als het nodig is. En, een sterke bank houdt iedereen scherp', meent Joustra.

BSC '68 op jacht naar eerste punten

'Het scenario van nul punten uit twee wedstrijden had niemand verwacht. Zeker niet omdat BSC '68 de afgelopen jaren de meeste punten voor de winterstop bij elkaar heeft gespeeld', duidt Peter Fase de situatie bij BSC '68. De Benthuizenaren (3e Klasse A) verloren twee weken op rij kansloos.

'Dat BSC nu een uitwedstrijd speelt tegen Van Nispen komt eigenlijk niet goed uit. Dat is een goede ploeg, die weinig punten verspeelt en gelet op het resultaat van vorig seizoen weer wordt getipt als een van de titelkandidaten. Nog een keer verliezen betekent geen crisis, maar komt niet gelegen.'

'Winst Floreant op LSVV zou verrassing zijn'

LSVV '70 - Floreant (4e Klasse A) is een duel tussen twee derde klasse-waardige vierdeklassers. 'Ik verwacht een verdedigend Floreant. LSVV '70 speelde de afgelopen twee seizoenen derde klasse en kan uitstekende wedstrijden op de grasmat leggen. LSVV heeft de ambitie om weer te promoveren', is de overtuiging van verslaggever Herman Scholten.

Floreant uit Boskoop daarentegen verloor van titelfavoriet FC Oegstgeest en won met grote cijfers van Roodenburg. 'Die twee resultaten zeggen nog niets', meent Scholten. 'Oegstgeest is de grootste kampioenskandidaat in deze competitie en Roodenburg is waarschijnlijk de zwakste broeder.' Het resultaat van Floreant bij LSVV wel? 'Een zege op LSVV '70 zou, wat mij betreft een verrassing zijn.'

'Deze wedstrijd bepaalt seizoen Alphense Boys'

Alphense Boys (Hoofdklasse B) moet zondag winnen van IFC. Alleen de winst telt. De start van de competitie was alles behalve wat Alphense Boys ervan had verwacht: drie keer verloren, één keer gelijk en één keer gewonnen. Daar komt ook nog eens bij dat Alphense Boys twee nederlagen en het gelijke spel compleet aan zichzelf te wijten heeft. Domme persoonlijke fouten zorgden voor onnodige tegentreffers, terwijl Alphense Boys heer en meester was op het veld.

Absoluut dieptepunt was afgelopen zondag, toen Alphense Boys ondanks een 0-2 voorsprong verloor van Meerssen met 4-2. Alphense Boys-trainer Hein van Heek kookte van woede. 'We maakten zulke domme keuzes. Dat er volgende week een ander elftal zal staan lijkt me wel duidelijk', zei de scepterzwaaier vlak na de wedstrijd. Raychelo Fecunda, Pepijn Kooij en Stanley Mailoa zijn vanwege blessures niet inzetbaar, Cristian Cabrera Ortega is er vanwege privé-omstandigheden niet bij zondag.

'Als Alphense Boys niet wint, moeten we concluderen dat de ploeg het kan vergeten om dit seizoen bovenin mee te draaien', zegt Erik Joustra. Alphense Boys heeft de drie punten ook voor het vertrouwen nodig. 'En dat hoeft niet met mooi voetbal.  Dus kan de trainer kiezen voor een ploeg die de punten over de streep trekt. En dat zijn misschien andere spelers dan de creatieve spelers. Het wordt erg interessant welke elf er zondag gaan beginnen.'

'Alphen moet vertrouwen uitstralen'

Wat ook tegenvalt is de competitiestart van Alphen (3e Klasse A), dat gedegradeerd is uit de tweede klasse. Nul uit twee is het resultaat. 'Bij verlies ontstaat er een groot gat met de top-6', rekent verslaggever Thijs de Ruiter voor. De top-6 is cruciaal want de ploegen die halverwege de competitie bij de besten horen, stromen door naar de promotiepoule; de anderen maken het seizoen af in de degradatiepoule. Alphen verloor twee keer op rij.


Volgens De Ruiter zal Alphen defensiever moeten gaan spelen. 'Trainer Rob de Lange zal niet weer vier of vijf doelpunten tegen willen krijgen. Door het defensieve spel verwacht ik dat RKDES, dat getipt wordt als grote kampioenskandidaat, de balbezittende partij zal worden. Aan de aanvallers van RKDES de taak om dit balbezit om te zetten in doelpunten, zodat zij bovenin blijven draaien.'

Wat gebeurt er in de kleedkamer en met een ploeg als je op nul punten staat uit je eerste drie wedstrijden? 'Het is heel belangrijk niet direct de aansluiting met het linkerrijtje te verliezen in zo'n korte competitie. Belangrijk voor de spelers onderling is om duidelijkheid te verschaffen over de speelwijze, zodat het team een eenheid kan vormen en niet als elf individuen het veld in gaat.

Ook zullen de spelers ondanks de eerste twee wedstrijden vertrouwen uit moeten stralen.'

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.