Voorbeschouwing voetbalweekend: van Alphense Boys en ARC tot derby Bernardus - AVV Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Studio Alphen doet dit weekend live radioverslag van de voetbalwedstrijden ARC - Argon, Reeuwijk - Zwammerdam, Woubrugge - Alphense Boys (allen zaterdag), Gemert - Alphense Boys, Bernardus - Alphen en Voorschoten '97 - WVC (allen zondag). Op televisie zijn vanaf maandag samenvattingen van ARC - Argon en Bernardus - Alphen te zien.

Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de verslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de dan gespeelde voetbalwedstrijden.

Alphense Boys op jacht naar vertrouwen

Alphense Boys gaat op bezoek bij koploper Gemert, dat tweeënhalve week geleden nog in de KNVB Beker speelde tegen Feyenoord. 'Alphense Boys heeft het zwaar', begint verslaggever Erik Joustra. Met vijf punten uit zes wedstrijden staat Alphense Boys teleurstellend dertiende in de Hoofdklasse B. De Alphenaren ervaren, los van het feit dat het zich acht verliespunten volledig zelf mag aanrekenen doordat die wedstrijden verloren - en in één geval gelijkgespeeld - werden door domme persoonlijke fouten die tegendoelpunten inluidden, dat de Hoofdklasse B een stuk zwaarder is dan de Hoofdklasse A waar Alphense Boys vorig seizoen in de subtop meedeed.

'Maar ik blijf optimistisch over de ploeg. Misschien dat de wedstrijd tegen IFC wat vertrouwen heeft gegeven', vervolgt Joustra. Want vertrouwen is wat Alphense Boys nodig heeft na de teleurstellende competitiestart. Tegen IFC speelde de ploeg van trainer Hein van Heek vorige week gelijk (1-1). Weliswaar opnieuw een tegendoelpunt die niet had mogen vallen, maar het was dit keer geen treffer die iemand persoonlijk valt aan te rekenen. Ook creëerde Alphense Boys een heleboel kansen, maar verzuimde Boys om met 4-1 of 4-2 te winnen. 'In tegenstelling tot de vorige tegenstanders zal Gemert zich, en dat geldt ook voor de ploegen in de weken daarna, niet gaan ingraven. Er zal ruimte zijn voor Alphense Boys en dat ligt hen', voorspelt Joustra.

Alphense Boys treedt zondag opnieuw aan zonder Pepijn Kooij (hamstringblessure) en Cristian Cabrera Ortega (privé-omstandigheden). Raychelo Fecunda en Stanley Mailoa zijn weer inzetbaar, maar Kenneth Duah kan niet spelen. En dus moet Van Heek zijn tegenstander op minimaal één positie aanpassen.

ARC zoekt revanche na flater

ARC zal zich moeten herpakken van de dreun van vorige week. Zeer verrassend verloor ARC met maar liefst 5-2 van laagvlieger Roda '46. 'Dat had bij ARC niemand zien aankomen', stelt Michel la Faille, die het radioverslag zaterdag voor zijn rekening gaat nemen. 'ARC heeft drie wedstrijden gespeeld, anderhalve wedstrijd was goed en anderhalve wedstrijd niet.' Dat heeft de Racing vier punten opgeleverd, goed voor de zesde plek in de 1e Klasse A.

'ARC heeft een hele sterke ploeg. Vooral de basiself is heel goed, aangevuld met vier bankzitters die ook basiswaardig zijn (Neal Arnoldus of Luca Janszen; een van de twee speelt in de basis, Robin de Heij, Daan van Leeuwen en Killian Bouwhuis). Zet daar een goede trainer op, en die heeft ARC met Mark Evers, en je bent titelkandidaat. En ARC zal ook mee gaan doen om het kampioenschap', is La Faille's overtuiging. 'Huizen heeft qua financiën de beste papieren. Maar kort daarachter zitten in mijn ogen onder meer ARC, AFC en Argon. Wat dat aangaat is ARC - Argon niet alleen een Groene Hart-derby maar ook een kraker. Ik zie ARC net als vorig jaar zeker weer een fraaie serie neerzetten.'

Trainer Mark Evers beschikt zaterdag over een fitte selectie. Alleen de langdurige geblesseerden zijn er niet bij. 'Doodzonde die blessures', meent La Faille. 'Nu heeft ARC, met alle respect voor de overige bankzitters, niet de brede selectie waardoor je veel spelers moeiteloos en zonder zorgen kunt vervangen zonder dat je er zwakker van wordt. De selectie is in kwantiteit breed, maar in kwaliteit een tikkie smal. En daar was zonder die geblesseerden geen sprake van geweest. Dan was je ook kwalitatief heel breed. Ik hoop niet dat ARC dat gaat opbreken in de strijd om de titel. Het zou heel goed zijn voor ARC en voor Alphen aan den Rijn als ARC weet terug naar de hoofdklasse gaat.'

Beste aanval van de derde klasse

Zwammerdam (3e Klasse A, zaterdag) treedt aan tegen Reeuwijk. De Dammenaren zijn wisselvallig. En dat was ook de verwachting vooraf. Een jonge ploeg die de ene keer heel goed speelt en een week later heel slecht. Het scheelde niet veel of Zwammerdam had vorige week titelfavoriet Lugdunum (1-2) verrast. 'Ik verwacht een aanvallend Reeuwijk dat snel op zoek zal gaan naar een doelpunt. Zwammerdam zal vanaf minuut één bij de les moeten zijn', zegt verslaggever Peter Fase.

Reeuwijk wordt een zware dobber. 'Daar loopt Moussa Kalisse (oud-profvoetballer van onder anderen Sparta Rotterdam, FC Dordrecht en Excelsior) in de spits. Hij scoort altijd. Oud-Alphense Boys-speler Norbert van Keulen is teruggekeerd van een blessure en mogelijk speelt ook de gerenommeerde spits Lourens Uiterwijk (vooral bekend van WDS) mee', schetst Fase. Op papier heeft Reeuwijk de beste voorhoede van heel de derde klasse.

Herman Scholten gaat zondag naar de derby van de week: Bernardus - Alphen (3e Klasse A). 'De competitiestart van Alphen is uitermate teleurstellend, drie nederlagen op rij. Daarbij moet worden aangetekend dat twee nederlagen waren tegen de huidige koplopers, DIOS en RKDES. Bernardus is beter gestart met twee overwinningen, maar heeft nog niet echt goed voetbal laten zien', zegt Scholten, die zondag twee ploegen verwacht die vol voor de winst gaan. 'Zeker Alphen hunkert naar de eerste punten. Ik schat Alphen voetballend iets hoger in dan Bernardus, maar de bal rond.'

'Alphense Boys Zaterdag kan geen kampioen worden'

In de 4e Klasse A voetballen Woubrugge en Alphense Boys zaterdag tegen elkaar. Woubrugge was superieur in de beker, maar in de competitie wil het nog niet vlotten. Datzelfde geldt voor Alphense Boys, dat vorige week pas zijn eerste competitiewedstrijd wist te winnen. Alphense Boys werd vooraf getipt als titelkandidaat, met name vanwege de individuele kwaliteiten van de spelers. Ook bij Alphense Boys zelf werd vol bravoure gesproken. 'Maar Alphense Boys gaat geen kampioen worden', pareert Michel la Faille. 'Dat kan eigenlijk ook helemaal niet. Ten eerste omdat je een selectie hebt van slechts vijftien veldspelers, dat is veel te smal. Het zijn allemaal spelers die niet gewend zijn om vierde klassevoetbal te spelen, dan heb ik het over vechtvoetbal, pittige overtredingen en scheids- en clubgrensrechters die lang niet altijd in jouw voordeel oordelen. En het is in mijn ogen - uitzonderingen daargelaten - onmogelijk om in die paar weken voorbereiding totdat het seizoen begint, van een vreemdelingenlegioen een team te smeden dat er vanaf speelronde één staat. En dat is wel nodig om kampioen te worden.'

De 4e Klasse A is loodzwaar. De top-7 van deze afdeling zou bij wijze van spreken moeiteloos kampioen worden in bijvoorbeeld de 4e Klasse B of 4e Klasse C. En, zoals Meerburg-trainer Alex Redel afgelopen maandag in het radioprogramma De Voetbalkantine van Studio Alphen stelde, een club uit het linkerrijtje van deze vierde klasse speelt gemakkelijk middenmoot in de derde klasse. 'Wat verder nadelig is voor Alphense Boys, is dat veel ploegen uit de regio een bloedhekel hebben aan Alphense Boys. Enerzijds omdat ze de beste jeugdspelers bij omliggende verenigingen scouten, anderzijds omdat ze vol bravoure zijn. Al die clubs willen in ieder geval van Alphense Boys winnen. En zo'n krantenkop "Alphense Boys wordt kampioen" hangen alle trainers voor de wedstrijd op in de kleedkamer', vervolgt La Faille. 'En wellicht Cuvelier mijn uitspraken ook wel...' De verslaggever vervolgt: 'In mijn ogen is het seizoen geslaagd als trainer John Cuvelier de huidige spelersgroep bij elkaar houdt en weet te enthousiasmeren om volgend seizoen door te gaan. Dan kun je het team aanvullen waar dat nodig is en een basis leggen om vanaf volgend seizoen mee te doen voor de titel', meent La Faille. 'Maar, vlak Alphense Boys niet uit dit seizoen... Met een goede reeks kun je zomaar een periodetitel pakken. En in de nacompetitie in juni hoef je maar drie keer vlammen, dan kan echt alles gebeuren en voor je het weet ben je gepromoveerd.'

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.