Gepubliceerd op 15 Augustus 2019 om 10.45 uur

Voorbeschouwing seizoen Alphense Boys: twee personele tegenvallers, mogelijk 4-4-2-opstelling

ALPHEN AAN DEN RIJN - Waar Alphense Boys bij het sluiten van de transfermarkt in het amateurvoetbal medio juni een heel brede selectie heeft weten samen te stellen, moet aan het begin van de tweede week van de voorbereiding al geconcludeerd worden dat de beoogde kampioenskandidaat in de zondag-Hoofdklasse A met een aantal personele tegenvallers te maken heeft. Op twee centrale verdedigers, Kasper Michel en Kenneth Duah, zal of kan de komende maanden - normaal gesproken - geen of nauwelijks beroep gedaan worden.

'Kasper heeft een heel mooie baan aangeboden gekregen in Aalsmeer, maar het moederbedrijf zit in België. Hij moet drie maanden intern gaan werken en wonen. De eerste maand is hij volledig daar, de tweede en derde maand half-half en kan hij één keer per week meetrainen en op zondagen aanwezig zijn', licht Alphense Boys-trainer Hein van Heek de situatie toe. 'Daarna is hij volledig inzetbaar, maar hij zal geen basisspeler zijn in de eerste periode.' Michel is een van de ervaren spelers die Alphense Boys gehaald heeft. De centrumverdediger komt over van Noordwijk. Michel en Van Heek kennen elkaar uit hun tijd bij Voorschoten '97, waar Van Heek Michel liet debuteren in de hoofdmacht.

Ook Duah wordt de komende maanden gemist vanwege een buitenlandse stage. Tel daarbij op dat aanwinst Kelvin Maynard, een routinier die zowel centraal achterin als op het middenveld kan spelen, nog niet 100 procent fit is. Kort nadat Maynard zijn overstap van Quick Boys naar Alphense Boys aankondigde, stopte hij bij de Katwijkse club vanwege familie-omstandigheden en miste de laatste maanden van het seizoen. Dan heb je nog Pepijn Kooij, die de laatste twee jaar continu tobt met blessures, en steunpilaar Bas van Zoest over. De kans dat Van Zoest en Kooij het centrale duo achterin vormen bij de start van de competitie is groot, mits Kooij niet opnieuw geblesseerd raakt.

'Eerste elftal beter aansluiten op jeugdselectie'

Alphense Boys vaart dit seizoen een andere koers. Met een mix van eigen jeugd en jongens uit de regio Alphen aan den Rijn, aangevuld met in iedere linie één ervaren speler - bij voorkeur op posities waar Alphense Boys geen 'eigen jongen' heeft, promotie naar de derde divisie bewerkstelligen. Kasper Michel (verdediging), Kelvin Maynard (middenveld) en Kees 'Pier' Tol (aanval) zijn die drie ervaren binnengehaalde spelers. Plus Bright Ampong (Quick), die vanwege de zware blessure van Niklas Blesgraaf op het laatste moment is aangetrokken, en Cem Sahin, die na het vertrek van aanvoerder Thom Nouwens voor de aanvallende creativiteit moet zorgen.

'Dankzij goede contacten die we hebben met deze aangetrokken spelers, de goede reputatie die Alphense Boys heeft en een nieuwe hoofdsponsor, is het gelukt', verklaart voorzitter Dennis Captein. Want, die nieuwe spelers kosten geld. 'Al komt Kees Tol hier niet vanwege het geld voetballen. Dat geloven mensen niet, maar het is echt zo', zegt Captein stellig. 'Hij heeft geen leuk seizoen achter de rug bij Spijkenisse, was op zoek naar echt voetbal en vindt dat bij Alphense Boys.' De oud-profvoetballer (32) is enthousiast over de leidende rol die hij moet gaan vervullen om jonge spelers op sleeptouw te nemen en beter te maken.

Al maanden wordt gespeculeerd over de salarissen die Alphense Boys betaalt aan spelers als Tol en Maynard. Bedragen worden niet genoemd, maar volgens Alphense Boys komen die bedragen bij lange na niet in de buurt van de sommen die Tol en Maynard bij hun vorige clubs hebben ontvangen en ook niet bij de salarissen die Alphense Boys in de periode 2011-2013, voor de terugzetting naar de eerste klasse, betaald heeft. Maar waarom doet Alphense Boys dit? Omdat een nieuwe hoofdsponsor de club een unieke kans biedt om een volgende stap te zetten. 'Onze jeugdselectie speelt bizar hoog, maar het eerste elftal op zondag sluit daar niet goed bij aan', vindt Captein. 'Veel jeugdspelers uit de A1 kiezen niet voor het eerste team van Alphense Boys, maar voor amateurclubs die hoger speler. Die gasten willen we behouden, maar daarvoor moet Boys 1 aansluiten op onze jeugdselectie.'

Dit artikel gaat verder onder het interview met Alphense Boys-voorzitter Dennis Captein.

Van Zoest of Kooij wordt aanvoerder

Wie de nieuwe ontwikkelingen bij Alphense Boys toejuicht is Bas van Zoest. 'Ik denk dat dit alleen maar goed is. De jongens die erbij gekomen zijn, zijn bekend in het amateurvoetbal en we gaan er als op team op vooruit. Ook voor de jongens die hier al jaren spelen is dat goed', vindt Van Zoest die de ambitie heeft om een stap hogerop te maken in het topamateurvoetbal maar moest constateren dat er geen belangstelling voor hem is van clubs en daarom al vroeg heeft bijgetekend. 'Het wordt een interessant jaar, mede door de jongens die erbij zijn gekomen. Ook omdat we dit seizoen in de Hoofdklasse A zitten in plaats van de Hoofdklasse B. We gaan er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen.' Van Zoest deelt de promotiewens die Alphense Boys heeft: 'Als je puur naar de selectie kijkt, moeten we die ambitie ook uitspreken. Maar we zullen eerst keihard moeten knokken, kijken hoe de tegenstanders ons liggen en gaan presteren. 'Samen met Pepijn Kooij gaat de 22-jarige Van Zoest uitmaken wie aanvoerder wordt. 'Ik heb aangegeven bij de trainer dat ik de band graag zou willen dragen.'

Drie oud-jeugdspelers zijn teruggekeerd bij Alphense Boys: Joey Lauhouh (FC Rijnvogels), Jessie Vink (Katwijk) en Max de Haas (Sparta Rotterdam). 'Het voelt als thuiskomen', beamen De Haas (18) en Vink (22). Ze zouden allebei wel eens de revelatie van dit seizoen kunnen worden. Er is één probleempje, ze zijn allebei linksback en strijden samen om één basisplaats. 'We gaan goed met elkaar om binnen en buiten het veld. Concurrentie hoort erbij. Dat is goed, het maakt jezelf en je concurrent beter', spreekt De Haas. 'We zijn goed aan elkaar gewaagd, zitten dicht bij elkaar. Het is aan de trainer om te kiezen of Max of ik gaat spelen', voegt Vink toe. 'Ze doen het allebei verrassend goed. Het wordt fiftyfifty', kondigt Van Heek aan. 'Het is met name bij Max kijken hoe lang hij het volhoudt, want hij is nog A-junior.' Als De Haas de concurrentiestrijd wint, wordt hij de vaste linksback. Kiest Van Heek voor Vink, dan zal De Haas op maan- en dinsdagen met het eerste meetrainen, op donderdagen bij de A1 (JO19-1, red.) en daar op zaterdagen ook zijn wedstrijden gaan spelen.

Dit artikel gaat verder onder de interviews met Bas van Zoest, Max de Haas en Jessie Vink.

'Promoveren is het doel, geen must'

'Er zijn heel hoge verwachtingen, maar het moet nog wel een team worden. Je kan wel hele goede spelers hebben, maar ze moeten ook goed gaan samenwerken', beschouwt Van Heek voor. Dat lijkt de belangrijkste uitdaging voor de oefenmeester dit seizoen te worden. 'We hebben nog drie weken de tijd om dat te bewerkstelligen. En daar zullen we de eerste paar wedstrijden van de competitie ook nog wel nodig voor hebben.' Waar Van Heek korte metten mee wil maken, is de wijze waarop Alphense Boys tegendoelpunten krijgt. Het overgrote deel van de treffers die doelman Tim van der Linden geïncasseerd heeft vorig seizoen, zijn ontstaan door persoonlijke fouten of door onnodig niet goed gepositioneerd staan op het veld. 'De jongens met ervaring die we erbij gehaald hebben, moeten ervoor zorgen dat het beter gaat staan op het veld.' Nouwens was met zijn 27 jaar vaak de oudste speler van Alphense Boys op het veld.

Waar het gaat eindigen? 'Onze doelstelling is promoveren naar de derde divisie. Het mooiste is een kampioenschap, maar daarvoor moeten we kijken hoe we de laatste drie à vier wedstrijden ervoor staan. We moeten in ieder geval bovenin meedraaien', vindt de hoofdtrainer. 'Promoveren is geen must. Alphense Boys moet altijd de ambitie hebben om te promoveren. Maar gebeurt dat niet, moeten we er alles aan hebben gedaan. En als dat is gebeurd, slaap ik er geen nachtje minder om', zegt Captein op zijn beurt. Er is nog wel werk aan de winkel, want dat je geen kampioensteam koopt is dinsdagavond duidelijk geworden in het met 0-2 verloren vriendschappelijke duel met ARC. Van Heek: 'Als ik de oefenwedstrijden zie is het vertrouwen er nog niet om kampioen te worden. Maar we hebben wel de selectie om dit waar te maken. We moeten een team worden en echt nog wel stappen zetten.'

Waar de oefenwedstrijd begin juli en de eerste twee duels in augustus vooral in het teken hebben gestaan van iedereen evenredig veel speeltijd geven, gaat Alphense Boys langzaam maar zeker toewerken naar de beoogde basisopstelling. Komende zaterdag, als vriendschappelijk gespeeld wordt tegen Kozakken Boys, laat Van Heek zijn ploeg aantreden in een 4-4-2-formatie. In een twee spitsensysteem heeft Tol in het verleden het beste gerendeerd. Tol en Thijs Hoogenboom zullen tegen de tweede divisionist samen de voorhoede van Alphense Boys vormen. Voordat op 1 september Hoogeveen de eerste competitietegenstander is, oefent Alphense Boys nog tegen Montfoort, FC 's-Gravenzande en Valken '68.

Hieronder kun je het interview met Alphense Boys-trainer Hein van Heek bekijken.
advertentie
.
advertentie