Voorbeschouwing voetbalweekend: Alphense Boys met twee spitsen, feestwedstrijd Zwammerdam

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Studio Alphen doet dit weekend live radioverslag van de voetbalwedstrijden CSW - ARC, Alphia - VVSB, Zwammerdam - Sporting Leiden (allen zaterdag), Alphense Boys - Halsteren, Alphen - ASC en GDA - DOSR (allen zondag). Op televisie zijn vanaf maandag samenvattingen van Alphense Boys - Halsteren en Alphia - VVSB te zien.

Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de verslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de dan gespeelde voetbalwedstrijden.

Alphense Boys switcht naar 4-3-1-2-opstelling

Alphense Boys vervolgt het seizoen, in ieder geval voorlopig, zonder Cristian Cabrera Ortega. De Spaanse - maar al jaren in Alphen aan den Rijn woonachtige - middenvelder stopt vanwege persoonlijke omstandigheden met topvoetbal. Een aderlating, volgens verslaggever Erik Joustra. 'Alphense Boys heeft een brede selectie, maar kon een ervaren Ortega (28) in vorm goed gebruiken.' Ortega speelde eerder voor onder anderen ARC in de Topklasse.

Tegen Halsteren hoopt Alphense Boys voor de tweede week op rij te stunten. Vorige week lukte dat door een 3-0 achterstand tegen Gemert, de nummer twee uit de Hoofdklasse B, om te buigen in een 3-5 zege. 'Halsteren is de koploper, sterk en heeft nog niet verloren. Maar misschien geven zij ook de ruimte om te voetballen, zoals Gemert dat deed, en dan wordt het een open wedstrijd.' De Alphenaren wonnen twee keer, speelden twee keer gelijk en verloren drie maal.

Vorige week speelde Alphense Boys in een aangepaste opstelling om meer zekerheid in te bouwen. Van één ging Alphense Boys naar twee controleurs op het middenveld. Dat zal zo blijven, vermoedt Joustra: 'Milan Stiphout en Mike Bavelaar zijn de controleurs, Arjan Ouwendijk is de derde middenvelder. Thom Nouwens heeft een vrije rol om spitsen Thijs Hoogenboom en Lilinho Martins.' Raychelo Fecunda schuift naar de rechtsbackpositie en Mike Aronius speelt linksback.

'Een gaat het punten opleveren voor ARC'

ARC (1e Klasse A, zaterdag) gaf vorige week een zeker lijkende overwinning uit handen. In plaats van met 8-0 winnen kreeg de Racing in de laatste vijf minuten twee doelpunten tegen (2-2). 'Zaterdag speelt ARC tegen CSW. Ik verwacht in Wilnis een echte strijd tussen twee gelijkwaardige ploegen, waarbij ARC aan het langste eind trekt. Eens moet het er toch bij de Alphense ploeg uitkomen', is de overtuiging van Studio Alphen-verslaggever Herman Scholten.

'Ik denk dat trainer Mark Evers, de rust zelve, vooral de goede punten van ARC benadrukt. Misschien op de training wat meer aandacht voor afwerking, maar hij zal vooral het zelfvertrouwen willen versterken door te wijzen op het goede spel. Zoals al gezegd, dit zal eens de punten moeten opleveren. Misschien dat daar dit weekend mee begonnen kan worden.' ARC heeft vijf punten gehaald uit de eerste vier wedstrijden van het seizoen.

Hoe goed is Alphia?

Alphia is de grote verrassing tot nu toe. Drie wedstrijden gespeeld, zeven punten voor de promovendus uit de vierde klasse. Zaterdag is VVSB de opponent. Die club werd vorig seizoen kampioen in dezelfde afdeling van Alphia. Wat kun je zeggen van het Alphia van dit seizoen als Alphia zaterdag een goed resultaat boekt tegen VVSB? 'Dan weet Alphia waar ze staat', vindt verslaggever Peter Fase. 'Ik weet wel, je bent afhankelijk van de vorm van de dag en dergelijke. Vorig jaar verloor Alphia thuis met 1-2 en er zullen zeker revanchegevoelens zijn bij Alphia.'

In dezelfde 3e Klasse A viert Zwammerdam zijn zeventigste verjaardag met een thuiswedstrijd tegen Sporting Leiden. 'Het zou mooi zijn als Damme op deze feestzaterdag een driepunter levert, maar dat zal nog niet zo makkelijk zijn. Zwammerdam speelt goed maar wisselvallig en wint daardoor wedstrijden niet. Wellicht put de ploeg van Jack Harmsen moed uit alle feestelijkheden en gaat er besef ontstaan dat een overwinning noodzakelijk is om niet vroegtijdig in de problemen te komen', hoopt verslaggever Cees van Leeuwen.

Poging vijf voor Alphen

De vijfde competitiewedstrijd van het seizoen en voor de vijfde keer gaat Alphen proberen om zijn eerste zege van het seizoen te boeken. 'Na de lastige wedstrijd van vorige week tegen Bernardus, waarin Alphen een groot deel van de wedstrijd met tien man speelde door een wel zeer gemakkelijke gegeven rode kaart aan Bryn Bogaard, wil Alphen mee blijven doen voor een plek bij de eerste zes. En dan moet er gewonnen worden', stelt verslaggever Henk Griffioen.

De puntendeling tegen Bernardus was na drie nederlagen op rij voor het eerst dat Alphen niet met een verlies van het veld stapte. De top-6 halverwege de competitie gaat in de kampioenspoule spelen, de onderste zes in de degradatiepoule. 'Op basis van inzet en van de tweede helft zijn er kansen tegen ASC. De ploeg uit Oegstgeest is echter nog wel ongeslagen, al speelde ASC pas twee wedstrijden, maar behaalde daaruit wel vier punten.

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.