Voorbeschouwing voetbalweekend: wordt Aarlanderveen periodekampioen?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Studio Alphen doet dit weekend live radioverslag van de voetbalwedstrijden BOL - ARC, Aarlanderveen - Alphense Boys, Koudekerk - Floreant (allen zaterdag), Alphense Boys - Nuenen en ROAC - DOSR (allen zondag). Op televisie zijn vanaf maandag samenvattingen van Aarlanderveen - Alphense Boys en Koudekerk - Floreant te zien.

Iedere vrijdag of zaterdag beschouwt Studio Alphen voor op het aanstaande voetbalweekend met de verslaggevers die de wedstrijden op zaterdag en zondag gaan bezoeken. Op maandag blikken we terug op de dan gespeelde voetbalwedstrijden.

'Iets goed te maken'

Alphense Boys heeft wat goed te maken na de magere vertoning tegen Baronie vorige week, vindt verslaggever Erik Joustra. Het nieuwe speelsysteem van de Alphenaren, een 4-3-2-systeem met daar bovenop Thom Nouwens in een vrije rol om de aanvallers heen, werkte vorig weekend zonder Nouwens - die ziek was - minder. 'Nouwens is weer fit, dus ik verwacht dat de succesvolle speelstijl het weer goed gaat doen, net als tegen Gemert en Halsteren.'

Komend weekend wordt de strijd om de eerste periodetitel beslist in de Hoofdklasse B. Vijf ploegen staan binnen één punt van elkaar. Alphense Boys doet niet mee om het tussentijdse kampioenschap. Daarvoor heeft de ploeg van Hein van Heek veel te veel punten laten liggen in de openingsfase van het seizoen. Wel keert Pepijn Kooij na een maand blessureleed weer terug in de A-selectie. 'Ik verwacht dat Kooij vanaf de bank gaat beginnen en dat Milan Stiphout en Mike Bavelaar als controleurs op het middenveld blijven staan', zegt Joustra.

BOL wie?

Voor het eerst sinds 1968 speelt ARC weer tegen BOL. Tegen wie? 'Ik had nog nooit van BOL (Broek op Langedijk, Noord-Holland) gehoord', erkent verslaggever Herman Scholten. 'De ploeg is na een aantal seizoenen tweede klasse in mei kampioen geworden en gepromoveerd. Daarvoor speelde de club in de derde klasse. In mijn oude voetbaljaarboeken van begin jaren vijftig staat BOL helemaal niet vermeld. Ze speelden toen waarschijnlijk in de afdeling onder de vierde klasse.'

ARC boekte vorig weekend een broodnodige zege na een wisselvallige periode zonder overwinningen. 'Ja, voor het vertrouwen was het belangrijk dat er weer eens werd gewonnen. En het was ook belangrijk om de aansluiting met de koplopers te blijven houden.' Het staat heel dicht bij elkaar in de competitie. Het verschil tussen de nummer één en laatst is slechts acht punten. ARC staat drie punten van de lijstaanvoerder af.

'Huizen is wat mij betreft de gedoodverfde kampioen, maar daaronder kan van alles gebeuren. Dat betekent dat ARC iedere wedstrijd weer met volle focus moet starten', stelt Scholten. 'De smalle selectie (deze week werd bekend dat Daan van Leeuwen de derde ARC'er is die dit seizoen niet meer in actie komt door een afgescheurde kruisband, red.) kan in deze klasse wel eens funest werken. Toch denk ik dat Mark Evers een goede ploeg heeft, die voor iedere tegenstander lastig is.'

Aarlanderveen periodekampioen?

Zaterdagmiddag om 16.30 uur kan Aarlanderveen periodekampioen zijn. Dan moet de formatie van Arjen Linstra wel de wedstrijd tegen Alphense Boys Zaterdag gewonnen hebben en moet FC Oegstgeest punten hebben verspeeld tegen LSVV '70. Bij ieder ander resultaat valt de beslissing pas op de laatste speeldag van de eerste periode. Aarlanderveen, dat alle wedstrijden won, gaat dan op bezoek bij Football Factory en FC Oegstgeest speelt tegen Hazerswoudse Boys.

'Aarlanderveen - Alphense Boys wordt een open wedstrijd', voorspelt verslaggever Aad Groenewoud, die Aarlanderveen tot de favoriet schaart. 'Aarlanderveen heeft iets betere spelers op alle posities en is een op elkaar ingespeelde ploeg. Maar, Alphense Boys zal zich niet de kaas van het brood laten eten.' Saillant detail is dat veel spelers van Aarlanderveen en Alphense Boys bij elkaar hebben gespeeld in jeugdelftallen van Alphense Boys onder leiding van John Cuvelier (trainer Alphense Boys) en Henk van Hof (assistent-trainer Aarlanderveen).

'Koudekerk en Floreant afgehaakt voor titel'

Koudekerk en Floreant gingen goed van start in de competitie en stonden erg kort op de koplopers. Maar na ruim een maand competitievoetbal trekt verslaggever Peter Fase de conclusie dat beide teams niet mee gaan doen om de titel in de 4e Klasse A. Die strijd zal gaan tussen Aarlanderveen en FC Oegstgeest. 'Floreant heeft vorige week als nummer drie van de ranglijst terecht verloren op eigen veld van Aarlanderveen', stelt Fase. Het klasseverschil was te groot.

Koudekerk overkwam de afgelopen weken hetzelfde als dark horse Alphense Boys Zaterdag: zeges afwisselende met verrassende en onnodige nederlagen tegen laagvliegers. 'Het gemis van Bryan van Delft, Christiaan Vergunst en Ruben van den Berg breekt Koudekerk op. Dat geldt trouwens ook voor Floreant, waar ze Simeon van Klaveren missen.' Aarlanderveen en FC Oegstgoest hebben als enige een kwalitatief goede basisploeg en bank. Outsiders als Floreant, Koudekerk, Alphense Boys en LSVV '70 zijn te smal. 'Deze ploegen zullen elkaar niet veel ontlopen', aldus Fase. En dus strijden om twee nacompetitietickets, is de verwachting.

Sport Lokaal

Iedere zaterdag- en zondagmiddag (14.00-18.00 uur) kun je op Studio Alphen luisteren naar het radioprogramma Sport Lokaal met live verslag van lokale voetbalwedstrijden. Ook andere sporten als waterpolo, korfbal, tafeltennis en hockey passeren wekelijks de revue. De samenvattingen zie je vanaf maandagavond 19.10 uur drie dagen lang op televisie bij Studio Alphen.

Naast het live radioverslag, interviews na afloop, televisiesamenvattingen, het maandelijkse programma De Voetbalkantine en de reguliere sportnieuwsvoorziening beschouwen we dit seizoen iedere vrijdag voor op het voetbalweekend en blikken we op maandag terug. Dat doen we met de verslaggevers die dat weekend de voetbalwedstrijden bijwonen of hebben bijgewoond.