Voorlopig geen ozb-verhoging voor woningen in gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen wordt in de gemeente Alphen aan den Rijn voorlopig niet verhoogd. Wethouder Kees van Velzen (CDA) stelde dat eerder voor om zo ook in de toekomst een sluitende gemeentebegroting te kunnen garanderen, maar de raad wil het onderwerp over de verkiezingen van volgend jaar maart heen tillen.

Van Velzen verklaarde eerder al dat de ozb-tarieven in de gemeente Alphen aan den Rijn 'uit de pas lopen' in vergelijking met andere gemeenten. Het leek er daarnaast op dat de gemeentebegroting vanaf volgend jaar niet sluitend zou zijn, met een tekort van zo'n 4 miljoen euro. Om niet drastisch te moeten bezuinigen op voorzieningen, stelde de wethouder voor om de ozb-tarieven te verhogen.

Nu, een paar maanden later, blijkt de begroting een stuk beter uit de verf te komen. Ondanks dat voor een aantal posten nog onduidelijk is hoeveel geld de gemeente vanuit het Rijk gaat krijgen, vanwege het demissionaire kabinet. 'Dat betekent dat Alphen aan den Rijn dus een sluitende begroting heeft, maar dat wel een aantal dingen niet ingevuld is', legt Van Velzen uit. Een nieuw kabinet moet uiteindelijk meer duidelijkheid geven over de bijdragen vanuit het Rijk. 'Dan repareren we dat achteraf wel.'

De gemeenteraad sprak tijdens het kadernota-debat in juli al uit met een sluitende meerjarenbegroting de verkiezingen tegemoet te willen gaan. Ook als dat zou betekenen dat ze nu een besluit moeten nemen over ozb-verhoging of bezuinigingen. Dat blijkt nu, met een sluitende meerjarenbegroting, niet nodig te zijn.

Ozb-verhoging voor bedrijven

Een ozb-verhoging voor bedrijven wil de gemeenteraad wel bespreekbaar maken op korte termijn. 'De raad heeft dat principe wel omarmd en gezegd van: nou dat moet mogelijk zijn, want daar lopen we dus echt heel erg uit de pas', aldus Van Velzen. De wethouder wil inzichtelijk maken welke uitgaven er door de gemeente worden gemaakt die betrekking hebben op ondernemers. Als voorbeeld noemt Van Velzen het opknappen van het Alphense centrum. 'Laat dat dan ergens terugkomen in een lichte stijging van de ozb voor bedrijven.'

Aanstaande donderdag worden de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders voor de begroting besproken in een raadscommissievergadering. Als daarin de ozb-verhoging voor bedrijven niet wordt tegengehouden, wordt daar tijdens de raadsvergadering van eind oktober een definitief besluit over genomen.