Gepubliceerd op 14 Januari 2020 om 18.31 uur

Voorlopig nog geen uitsluitsel over mogelijk nieuwe windturbines

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn ziet ze graag komen, de provincie Zuid-Holland liever niet: extra windturbines. Een aantal gebieden heeft de provincie in haar plannen uitgesloten voor nieuwe windturbines, waaronder het Groene Hart. Toch zorgen diezelfde plannen voor verwarring bij lokale bestuurders.

'In het akkoord staat dat ze geen nieuwe windturbines in het Groene Hart willen, maar ook dat het aantal windturbines op bestaande locaties mag worden uitgebreid. Dat zorgt voor verwarring', zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks). 'We hebben namens Holland Rijnland een brief gestuurd naar de provincie met de vraag hoe we hun coalitieakkoord moeten lezen.' Holland Rijnland is een bestuurlijk samenwerkingsverband van 13 gemeenten in de provincie.

Een officiële reactie heeft de provincie nog niet op de brief gegeven. Desondanks weet Maat te melden dat de provincie naar alle waarschijnlijkheid eerst de regionale energiestrategieën (RES) afwacht. Daarin moet de gezamenlijke aanpak van partijen om de energietransitie in hun regio te versnellen worden beschreven. 

Plan B

'Als daaruit blijkt dat alle duurzame maatregelen te weinig opleveren, zou de provincie kunnen heroverwegen om meer windturbines toe te staan om zo doelstellingen alsnog te behalen', zegt Maat. Zo lijken extra windturbines rond Alphen aan den Rijn tot plan B geworden te zijn voor het provinciebestuur.

Wethouder Maat verwacht dat het zomaar een jaar kan duren voordat er uitsluitsel is. 'Al heb ik de hoop dat ze aan de hand van conceptversies van de RES alsnog andere overwegingen kunnen maken.'

Lees ook: Coalitieakkoord provincie: nieuwe windmolens langs N11 ligt niet voor de hand

advertentie
 
advertentie