Vrijwillige energieteams op pad in strijd tegen kou en hoge energieprijzen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Gewapend met radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen trekken vrijwilligers van Actief Rijnwoude door een deel van de gemeente Alphen aan den Rijn. Met kleine klussen en handige tips proberen zij huurders en woningeigenaren te helpen met het besparen van energie.

Bruno Langer en Bert Zaal vormen samen één van die energieteams en zijn al langs zo'n twintig adressen geweest. 'Iedereen is ook dankbaar dat we komen. Niet zozeer dat het gratis is, maar dat we er allemaal echt op vooruit gaan. Dat is de gedachte', zegt Langer.

Bij een adres in Hazerswoude-Rijndijk vervangen ze lampen voor meer energiezuinige varianten, plaatsen ze tochtstrips en radiatorfolie. 'Wij kunnen dat gewoon doen en allemaal inzichtelijk maken voor de mensen. Het is een heel dankbaar werk, de mensen zijn onwijs dankbaar dat wij dat doen', aldus Zaal.

Handige tips

Zaal geeft verder nog een aantal handige tips, die hij ook heeft doorgevoerd bij de adressen waar hij al is langs geweest. Zo staat volgens hem de cv-ketel bij de meeste mensen nog te hoog afgesteld. 'De watertemperatuur van het cv-water kan best naar zestig graden. Je ziet toch dat bij heel veel mensen die temperatuur toch op vijfenzeventig en tachtig graden staat.'

Ook valt hem op dat veel mensen nog steeds ouderwetse gloeilampen gebruiken. Het energieteam vervangt die - waar kan - voor energiezuinige ledlampen. 'Dat is negentig procent winst', aldus Zaal.