Vrijwilligers maken bijenheuvel Prinses Irenebos nog bij-vriendelijker

ALPHEN AAN DEN RIJN - De bijenheuvel in het Prinses Irenebos is nog bij-vriendelijker gemaakt. Zaterdagmorgen stak een groep vrijwilligers hiervoor de handen uit de mouwen.

De bijenheuvel is een berg grond van acht bij vijftien meter met een dikke laag leem waarin vooral grondbijen nestruimte vinden. Van de 360 Nederlandse bijensoorten, nestelen ongeveer 250 in de grond. Zo’n zestig soorten zoeken hun nest in holle stengels of dood hout.

Afgelopen zaterdag staken vrijwilligers van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, het IVN, het Bomenpanel en medewerkers van de gemeente hun handen uit de mouwen. Zij boorden gaatjes in de boomstammen die op de heuvel staan en verversten de leemhoudende zandlaag.

Ontstaan bijenheuvel

De grond die gebruikt is voor de bijenheuvel hield gemeente Alphen aan den Rijn over na de realisatie van het Prinses Irenebos in het voormalige park Zegersloot-Noord. Een deel van de heuvel is bedekt met leemhoudend zand. Dit is compacter dan gewoon zand, zodat de grondbijen eenvoudiger nesttunnels kunnen uitgraven. Ook is deze grond minder vruchtbaar, waardoor het nestgebied minder snel door onkruid wordt overwoekerd. De gemeente denkt niet alleen aan de grondbijen, maar heeft ook aandacht voor bijensoorten die boven de grond een nest maken. Daarom zijn boomstammen geplaatst die vorige winter in het Prinses Irenebos gerooid zijn.

Om bezoekers te informeren over het nut van de bijenheuvel, heeft de gemeente een bordje met een QR-code geplaatst. Bezoekers kunnen deze code scannen met hun smartphone om meer informatie te lezen.