Waar blijven de nieuwe woningen voor Koudekerk en Zwammerdam?

Foto: Woonforte

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De woningnood is hoog. Al dan niet voldoende wordt er de komende jaren flink gebouwd binnen de gemeentegrenzen. Zoals in het Alphense centrum en het Rijnhavengebied. Benthuizen krijgt de nieuwe woonwijk Bentwijck erbij, in Hazerswoude-Rijndijk wordt de grond bouwrijp gemaakt voor Westvaartpark en Nieuwe Rein. En ook voor Boskoop en Hazerswoude-Dorp liggen plannen op tafel. Zelfs Aarlanderveen krijgt er mondjesmaat woningen bij. Maar met name Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam blijven achter.

De gemeente heeft berekend dat de bevolking van Koudekerk behoefte heeft aan 180 nieuwe woningen, Zwammerdam heeft er 90 nodig. Veel te weinig, vindt Zwammerdam. 'Het moeten er 100 meer zijn', sprak Jozef Kindt (Belangenvereniging Zwammerdam) donderdagavond in tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. In Damme's ogen moet niet alleen langs de Spoorlaan gebouwd worden, maar ook op onder meer de BAM-locatie en een van de velden van de voetbalclub. 'Er moet hier jeugd komen wonen. Mensen die naar school gaan en komen sporten.'

'Voor Koudekerk zijn er plannen, maar hier zit om onduidelijke redenen geen schot in. Waarom wordt er niet gestart?', wilde D66-raadslid Pieter Jan Morssink weten van woningbouwwethouder Gerard van As (Nieuw Elan). 'Wij kijken naar een oplossing voor Oog in Koudekerk. Verder zitten wij de projectontwikkelaar die woningen gaat bouwen rond de kerk, achter de broek om te beginnen', luidde zijn antwoord.

Hoeveel huizen moeten er volgens de gemeente tot 2030 gebouwd worden om aan de behoefte te voldoen?
  • Aarlanderveen: 45-55 woningen (maatwerk leveren per vrij te komen locatie)
  • Alphen aan den Rijn: 3600-4150 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjes- en 2-onder-1-kap-koopwoningen en koopappartementen)
  • Benthuizen: 180-225 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjeskoopwoningen)
  • Boskoop: 765-900 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjeskoopwoningen en koopappartementen)
  • Hazerswoude-Dorp: 270-315 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjeskoopwoningen)
  • Hazerswoude-Rijndijk: 270-315 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjeskoopwoningen)
  • Koudekerk aan den Rijn: 135-180 woningen (voornamelijk: meergezins sociale huur- en middensegmentwoningen, rijtjeskoopwoningen)
  • Zwammerdam: 45-90 woningen (maatwerk leveren per vrij te komen locatie)

Meer bouwen in middensegment

In de nieuwe woonvisie van de gemeente staat verder dat er meer gebouwd gaat worden voor het zogeheten middensegment. Moet nu nog 10 procent van de nieuwbouw tot deze middeldure categorie behoren, dat wordt 20 procent. 'Een gezin dat 40.000 euro per jaar of meer verdient en wil of moet huren, komt niet in aanmerking voor sociale woningbouw. Dan kun je alleen gigaduur huren', stelt Van As. Tot het middensegment behoren woningen met een huursom van maximaal 1000 euro per maand en goedkope koopwoningen onder de grens van 250.000 euro.

Daarnaast moet 15 procent van de nieuw te bouwen woningen gaan vallen binnen de Nationale Hypotheek Garantie-grens van 325.000 euro. Het percentage dat tot de sociale huursector toekomt blijft - net zoals nu al het geval is - staan op 25 procent, al pleit onder meer D66 ervoor om dat aantal op te schroeven tot 30 procent. Dit alles betekent dat 45 procent van de toekomstige nieuwbouw tot het duurdere segment mag behoren. Op dit moment is dat nog 65 procent.

Beleggers

Op donderdag 25 november neemt de gemeenteraad een definitief besluit over deze woonvisie. Een lijst aan moties en amendementen, om het bestaande voorstel op onderdelen aan te passen, is al aangekondigd door verschillende fracties. Zo wil VVD dat raadsleden met de billen bloot gaan over het wel of niet volbouwen van de Gnephoekpolder met 20.000 tot 25.000 huizen.

GroenLinks wil proberen - als het juridisch mag - om af te dwingen dat de lokale bevolking via een beschermingsconstructie voorrang krijgt bij het kopen van een woning. Daarnaast moeten in Gé Kapteijns ogen dezelfde sociale huurwoningen-richtlijnen die gelden voor woningcorporaties Woonforte en Habeko ook opgelegd worden aan private verhuurders.

Daarnaast zijn twee eerder aan- en overgenomen moties in de ogen van Nieuw Elan, D66 en SP niet opgevolgd. Het gaat om de motie over het invoeren van een starterslening en het stoppen van het opkopen van Alphense woningen. Dat is mede omdat de wachtlijst voor een sociale huurwoning inmiddels is opgelopen tot meer dan acht jaar.

Hieronder zijn de radio-interviews met Bas van Polanen (VVD), Gé Kapteijn (GroenLinks), John van de Kolk (SP) en Siem Bak (ChristenUnie) te beluisteren.