Waarschuwing maandagochtend: spekglad op de weg, onzekerheid over treinen en bussen

Foto: Wesley Weijers / KNMI

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om maandagochtend niet op pad te gaan vanwege gladheid. Het KNMI voorspelt dat wegen 'op uitgebreide schaal' spekglad zullen zijn als gevolg van sneeuwduinen, ijsplaten en al eerder gevallen sneeuw.

Het weerinstituut trekt zondag- op maandagnacht 'code rood' in. Het weeralarm is dan precies één etmaal van kracht geweest. Vanaf maandag 00.00 uur wordt tot in ieder geval 12.00 uur 'code oranje' afgegeven. Daarna gaat de waarschuwing voor 'extreem weer' (code oranje) in principe over in 'code geel'. Het KNMI spreekt dan van 'gevaarlijk weer'.

De NS zegt maandag mondjesmaat treinen te laten rijden. Per uur wordt bekeken welke treinen wel en niet vertrekken. Dat geldt ook voor de trajecten Utrecht - Leiden en Alphen aan den Rijn - Gouda. Busmaatschappij Arriva meldt maandagochtend pas te beslissen of bussen de weg op gaan.

Geen kranten, wel testen

AD Groene Hart en Leidsch Dagblad worden maandag niet bezorgd. Uitgevers DPG Media (AD Groene Hart) en Mediahuis (Leidsch Dagblad) vinden het onverantwoord om krantenbezorgers de straat op te sturen. Ook de andere (landelijke) titels van de krantenbedrijven worden niet door de brievenbus bezorgd. Alle dagbladen zijn wel digitaal te lezen.

De test- en vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden gaan maandag weer open. Alleen mensen bij wie thuis een coronatest afgenomen zou worden, of bij wie in huis de inenting zou plaatshebben, zien hun afspraak geannuleerd worden. Met hen gaat de gezondheidsdienst een nieuwe afspraak maken.

Bekijk ook: Timelapse van hoe Zwammerdam een winter wonderland werd, foto's van sneeuwpret