Wat is er aan de hand met de Koningin Máximabrug?

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Koningin Máximabrug was de afgelopen weken herhaaldelijk in storing. Wat is er nu precies aan de hand met de brug?

De gemeente geeft aan dat de brug vier keer in storing is geweest. De hoge buitentemperatuur was de oorzaak van de eerste twee storingen, aldus een woordvoerster. Toen werd gedacht dat het brugdek door de warmte was uitgezet en daardoor vastliep. Op het moment dat de provincie het brugdek met water wilde koelen, bleek dat de oorzaak ergens anders in zat, namelijk in de geleiderail. Dit probleem is verholpen.

De andere twee keer dat de brug met problemen kampte, was er een hydraulische storing. Ook dit lijkt met de temperatuur te maken te hebben. De kelder waarin de hydraulische installatie staat, werd zo warm dat de olie beïnvloed werd en storingen veroorzaakte. Om de problemen op te lossen wordt nu zo snel mogelijk een grote airconditioner geplaatst, zodat de temperatuur bij warm weer omlaag gebracht kan worden.

De Koningin Máximabrug is overigens niet de enige brug die last heeft van deze problematiek. Bij andere bruggen is dit opgelost met een kleine airco, maar dit is voor de Máximabrug niet voldoende. Het is nu wachten tot een grote airco leverbaar is. De gemeente laat weten dat een team van specialisten de situatie in de gaten houdt.