Wat was er gebeurd als Alphen wél had besloten mee te betalen aan nieuwe schaatshal in Leiden?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders in Leiden heeft dinsdag de stekker uit de nieuw te bouwen 333 meter ijsbaan getrokken. De bouw van de nieuwe 12 miljoen euro kostende schaatshal gaat wel door, maar met een 250 meter baan. En dus niet, zoals de schaatsverenigingen graag willen, met een 333 meter baan.

Er is 3,2 miljoen euro nodig om de 250 meter ijsbaan te upgraden naar een 333 meter ijsbaan. Dat geld wil de gemeente Leiden niet bijleggen. Buurgemeenten moeten daarvoor opdraaien. Naar rato van het aantal inwoners worden gemeenten gevraagd om geld bij te dragen. In het geval van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat dat om 683.000 euro.

21 procent gedekt

De gemeenten Kaag en Braassem, Teylingen en Zoeterwoude stemmen in. Zij vertegenwoordigen 450.000 euro. In Katwijk (388.000 euro) en Leiderdorp (169.000 euro) zijn de colleges van burgemeester en wethouders voor, maar is de gemeenteraad dermate verdeeld dat het besluit is uitgesteld (Katwijk) of moet de gemeenteraad nog debatteren (Leiderdorp).

Daarnaast hebben de gemeentebesturen van Alphen en Oegstgeest (150.000 euro) nee gezegd, maar daar nemen de gemeenteraden geen genoegen mee. Alphen vergadert eerder deze maand langdurig en beslist om in februari 2019 een definitief besluit te nemen. In Oegstgeest staat het onderwerp voor november op de agenda.

Acht gemeente beslissen om definitief niet mee te betalen. Het gaat om Hillegom, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Voorschoten en Wassenaar. Zij hadden bij elkaar ruim 1,6 miljoen euro in het laatje moeten brengen. Ook zamelen de schaatsverenigingen in Leiden omstreken zelf geld in om het gat te overbruggen. De teller staat op 225.000 euro.

Al met al is 675.000 van de 3,2 miljoen euro gegarandeerd gedekt op het moment van het verstrijken van de door Leiden gestelde deadline. Dat is 21 procent van het benodigde bedrag.

'We zien dat Alphen het besluit doorschuift'

De keuze van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn om deze maand geen knoop door te hakken is de bottleneck voor Leiden. 'We zien dat Alphen het besluit doorschuift en dat is echt te laat', reageert de Leidse wethouder Paul Dirkse (D66) bij Unity.nu, de lokale omroep van Leiden. Houdt dat antwoord in dat er deze week anders was besloten indien Alphen had meebetaald?

Ja, antwoordt een woordvoerder van Dirkse desgevraagd aan Studio Alphen. Niet dat Leiden dan zelf het resterende bedrag van 1,8 miljoen euro (675.000 euro dat al gedekt is plus de 683.000 euro van Alphen) of 1,7 miljoen (als óók Leiderdorp in november 'ja' zegt) zou bijplussen, maar dan was Dirkse het gesprek aangegaan met de gemeenten die mee willen betalen.

'Dan was het gat kleiner geweest en de oplossing dichterbij. Nu is het gat veel te groot', aldus de zegsvrouw. Omdat de bouwkosten door de aantrekkende economie in Nederland met de week stijgen, wil Leiden niet langer wachten met een besluit nemen. En dus komt er geen 333 meterbaan. Tenzij de gemeenteraad van Leiden haar wethouder in november overruled.

Alphen onderzoekt eigen ijsbaan

Ondertussen laat de gemeente Alphen aan den Rijn de mogelijkheden onderzoeken voor een eigen ijsbaan. Het gaat dan om een mobiele indoor 400 meterbaan die op het dagcampingterrein bij WiebelBiebel zou kunnen komen te liggen. Het voormalige kinderspeelparadijs gaat omgebouwd worden tot een indoor ski- en snowboardaccommodatie.

Schaatsverenigingen De Rijnstreek (Alphen aan den Rijn), Otweg (Boskoop) en VIJK (Koudekerk aan den Rijn) staan niet te springen. De ijskwaliteit is niet je van het en ook is zo'n baan niet lang genoeg open. Onzin, zegt de directeur van een zelfde soort schaatsbaan in Rotterdam. Ook de Alphense elftstedentochtwinnaar, tegenwoordig in Woubrugge wonend, Henk Angenent is voorstander.

In februari 2019, uiterlijk in maart, neemt de Alphense gemeenteraad een besluit. De eigen mobiele 400 meter indoorijsbaan is voor Alphen een van de mogelijke scenario's. De andere twee opties zijn tóch meebetalen aan Leiden (ook al is dat in februari niet meer nodig, als de gemeenteraad het besluit van het Leidse college van burgemeester en wethouders bekrachtigt), of niets doen.

Lees ook: Eigenaar schaatsbaan Rotterdam: mobiele baan kan langer open, ijskwaliteit is goed