Waterpolocompetitie hervat na 4,5 maand en 4600 coronatests, AZC wint meteen eerste duel

ALPHEN AAN DEN RIJN - De waterpolocompetitie is zaterdag hervat met de derde speelronde. Na twee wedstrijden in oktober van het vorig jaar, werd het seizoen stilgelegd vanwege de coronapandemie. Eind januari hervatte het seizoen en gingen de eredivisieclubs bekerwedstrijden spelen. Zaterdag was de eerste competitiewedstrijd.

Twee keer per week wordt iedereen getest. Eenmaal aan het begin van de week, de andere keer op de wedstrijddag. 'Het gaat goed met de coronabesmettingen binnen het waterpolo', weet AZC's teammanager Roelof Huysse. Ruim 4600 spelers en stafleden zijn volgens hem in de voorbije twee maanden getest en - slechts - driemaal bleek iemand corona te hebben.

AZC Alphen had zowel de eerste twee competitiewedstrijden in oktober, als alle bekerduels in de afgelopen weken gewonnen. Zaterdag bleek AZC een maatje te groot voor Den Haag. In het tweede en derde kwart liep de zestienvoudig landskampioen uit van 6-6 naar 6-13. Uiteindelijk werd het 10-19.

Keeper

In het oog sprong doelman David Gyorgy, die in de eerste periode twee persoonlijke fouten maakte. Daardoor moest de sluitpost beide keren voor één aanval langs de zijlijn plaatsnemen, ging een speler op doel liggen en wist Den Haag te scoren.

'Het is een type keeper waar ik van denk dat het ook een veldspeler zou kunnen zijn. Hij speelt mee met het spelletje en komt uit zijn doel om de verdediging te helpen', verdedigt coach Ron van der Wild zijn Hongaarse sluitpost. In de openingswedstrijd in oktober, scoorde Gyorgy het winnende doelpunt.

Robin Lindhout maakte zijn rentree bij AZC. De international bereidde zich met het Nederlands team maandenlang voor op het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Oranje plaatste zich niet voor de Olympische Spelen. Lindhout tekende voor vijf treffers, evenals Andreas Miralis.

Periodestanden Den Haag - AZC Alphen 10-19: 4-3, 2-6, 1-6, 3-4. Doelpuntenmakers AZC: Andreas Miralis (5x), Robin Lindhout (5x), Attila Kincses (4x), Zoltan Kelemen (2x), Nathan de Zwaan, Thomas Glansdorp, Jort Stienstra.