Waterpolotrainer verdacht van verkrachting Alphens waterpolotalent

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een van de slachtoffers van de Leidse waterpolocoach Koen P. is volgens het Openbaar Ministerie een waterpolotalent uit Alphen aan den Rijn. P., die er als hoofdcoach voor verantwoordelijk was dat eredivisionist ZVL uit Leiden in 2014 landskampioen werd, wordt ervan verdacht een destijds zestienjarig meisje uit Alphen aan den Rijn te hebben verkracht.

In het voorjaar van 2017 zouden het meisje en haar coach meerdere malen seksuele contacten hebben gehad. Ook zou P. ontucht hebben gepleegd met een destijds vijftienjarig meisje. Ook zij is waterpoloster, maar P. was - volgens het Openbaar Ministerie - niet haar coach. Nadat de meisjes aangifte deden, startte de politie een onderzoek. In juni van dit jaar werd P. gearresteerd.

Seks tijdens trainingskamp

'Het was op 30 april 2017 in Servië. Ik ben in de nacht naar het paviljoen, naar de kamer van Koen gegaan. Ja het klopt, ik heb sex gehad met mijn 31-jarige trainer. Ik vond het geweldig', schreef het meisje in haar dagboek. Ondanks deze passage, vindt de officier van justitie dat er toch sprake van dwang is geweest. En dus verkrachting. Dat zou blijken uit andere delen van haar dagboek, waarin ze schrijft over haar contacten met de coach. P. was op dat moment de trainer van de Alphense.

Maandag is de tweede zogeheten pro formazitting in de rechtbank. In september erkende de 33-jarige P. tijdens de eerste zitting in de rechtszaal dat hij iets heeft gedaan dat niet mag: 'Ik had de oudere en wijzere moeten zijn in dit geval.' Toen bleek ook dat nog vier slachtoffers zich hebben gemeld en aangifte hebben gedaan. P. (ex-assistent bondscoach van Jong Oranje) zit sindsdien vast en hoort maandag of zijn voorarrest wordt verlengd.

'Signalen seksueel misbruik jarenlang genegeerd'

Zwembond KNZB en de Leidse waterpoloclub ZVL kregen al veel eerder signalen dat P. ontucht pleegde met jonge meisjes. Meerdere bronnen hebben dat verklaard aan Omroep West, de mediapartner van Studio Alphen. De zwembond erkent dat de samenwerking met P. in 2014 werd beëindigd vanwege 'ongewenst gedrag', maar voorkwam twee jaar later niet dat P. werd aangesteld bij een regionaal trainingscentrum. Je kunt hier het complete artikel van Omroep West lezen.