Week van lezen en schrijven: organisaties sluiten ‘Taalpact Rijn en Venen’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een aantal samenwerkende partijen zet op vrijdag 8 september een handtekening onder het 'Taalpact Rijn en Venen 2023-2024'. Hiermee beloven deze partijen zich in het komende jaar actief en concreet in te zetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In onze regio kampt één op de zes mensen met dit probleem. 

Concrete acties

‘Het taalpact is een overeenkomst waaraan partijen zich kunnen verbinden als ze iets tegen laaggeletterdheid willen doen’, vertelt Wendy Ripassa van Bibliotheek Rijn en Venen. Bijvoorbeeld: de gemeente streeft naar begrijpelijke taal in hun communicatie, welzijnsorgansaties koppelen mensen die laaggeletterd zijn aan een maatje en Rijnvicus heeft in samenwerking met taalschool Sagènn twee taalklassen.

Ook de bibliotheek draagt haar steentje bij. ‘Wij koppelden twee mensen met een groot netwerk aan een deelnemer van de taalklas’, zegt Ripassa. Dat zijn wethouder Anouk Noordermeer en teamleider van Rijnvicus Chantal Ekkel. ‘Zo ervaren zij zelf hoe het is als je moeite hebt met lezen en schrijven. Zij kunnen er weer over vertellen aan hun netwerk.’

Aftrap

Het ondertekenen van het document vindt plaats bij de aftrap van de Week van lezen en schrijven in de bibiliotheek in Alphen-centrum. Deelnemende organisaties zijn de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Zoeterwoude-Dorp, Stichting Lezen en Schrijven, leerwerkbedrijf Rijnvicus, taalschool Sagènn, welzijnsorganisaties Participe en de Driemaster en Bibliotheek Rijn en Venen.

De Week van lezen en schrijven is van 8 t/m 15 september. Activiteiten zijn hier te vinden.