Wéér een sushirestaurant: hoeveel sushi kan Alphen aan den Rijn aan?

ALPHEN AAN DEN RIJN - Volgende week opent er een nieuw afhaal- en bezorgrestaurant met sushi aan het Stationsplein. Waar veel Alphenaren blij zijn dat er eindelijk iets gebeurt in de commerciële ruimtes onder wooncomplex Toor, rijst bij sommigen ook de vraag of Alphen aan den Rijn wel zit te wachten op weer een sushitent.

De lange rollen van rijst, zeewier en vis zijn inmiddels flink ingeburgerd in Nederland. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal sushirestaurants behoorlijk: van 156 in 2011 naar 414 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van BoldData. Eén op de vier sushirestaurants is gevestigd in de provincie Zuid-Holland, met Rotterdam als absolute uitschieter. In de Maasstad zijn er maar liefst 47 te vinden, van de in totaal 105 in de gehele provincie.

In Alphen aan den Rijn is sushi te eten in restaurants aan de Prins Bernhardlaan en in winkelcentrum De Baronie. De Japanse specialiteit staat ook op de menukaart van het Chinese restaurant aan de Zegerplas.

Sushi bezorgen en afhalen

Afhaal- en bezorgrestaurants met sushi zijn niet opgenomen in de cijfers van BoldData, en juist daar kent Alphen er veel van. Er zitten afhaal- en bezorgrestaurants in winkelcentrum Atlas, winkelcentrum De Herenhof, in de Hooftstraat en drie in de Van Nesstraat. Daar komt er aan het Stationsplein dus nog een bij, nota bene tegenover een ander sushirestaurant.

Dit jaar is er, landelijk gezien, een hele lichte afname te zien in het aantal sushirestaurants. Dat kan te maken hebben met de coronacrisis. Het afhalen en bezorgen van sushi is daarentegen enorm populair. 'Bezorging in zijn algemeenheid en sushibezorging in het bijzonder heeft door corona een enorme extra stimulans gekregen', zegt horecadeskundige Ubel Zuiderveld. 'Kijk je alleen naar de bezorgformules in ons land, dan is sushi qua bezorging nu al de nummer twee, na pizza.'

Bestaansrecht

Het aantal aanbieders van sushi in Alphen aan den Rijn noemt Zuiderveld veel. 'Maar zoals het altijd gaat: de consument beslist en die zal bepalen of ze allemaal op termijn bestaansrecht hebben.' Het grote aantal afhaal- en bezorgrestaurants heeft volgens hem mogelijk ook voordelen. 'Meer partijen zijn goed voor de concurrentie en dus de kwaliteit, ze houden elkaar scherp', besluit Zuiderveld.

Lees ook: Afhaal- en bezorgrestaurant SushiPoint opent volgende week aan Stationsplein