Weer publiek bij Dodenherdenking: zo waren ‘wij’ twee minuten stil

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In heel de gemeente Alphen aan den Rijn zijn, net zoals in de rest van Nederland, woensdagavond om 20.00 uur de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Plechtigheden met publiek waren in 2020 en 2021 als gevolg van een evenementenverbod vanwege het coronavirus niet toegestaan.

Hierboven kun je videobeelden bekijken van Dodenherdenking in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Koudekerk aan den Rijn en Aarlanderveen.

'We zijn blij dat wij nu weer voluit kunnen stilstaan bij en het herdenken van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, nu 77 jaar geleden', sprak Koos van Arkel, voorzitter van Comité Herdenkingen in Alphen aan den Rijn, de enkele honderden aanwezigen toe in het Burgemeester Visserpark.

Ook in de andere dorpskernen van de gemeente was een plechtigheid. In Aarlanderveen, Boskoop en Hazerswoude-Rijndijk bij het herdenkingsmonument; in Benthuizen, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam op de begraafplaats. In Hazerswoude-Dorp werd een herdenkingsdienst georganiseerd in De Korenaar.

Toespraak burgemeester

Burgemeester Liesbeth Spies nam als vanouds het woord in het Burgemeester Visserpark, nadat bijna drie minuten - 54 seconden te lang - stilte in acht was genomen. In haar toespraak stond Ger Bobeldijk uit Boskoop centraal. Zij geeft al tientallen jaren haar ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog door aan kinderen. 'Ger Bobeldijk roept ons op om zélf het licht te zijn in een donkere wereld van oorlog en geweld', sprak Spies op het bordes van het oude raadhuis. Om Bobeldijk vervolgens te citeren: 'Ook jouw keuzes gaan uitmaken hoe de wereld eruitziet. Jouw witte licht kan het verschil maken tussen oorlog en vrede. Laat het witte licht stralen, zodat oorlog niet nog eens gebeurt. Wil jij, wilt u voor anderen zo'n licht zijn...?'

Voorafgaand aan de jaarlijkse acht uur-herdenking was burgemeester Spies ook op het Hazeveld en aan de Laan der Continenten. Daar werden de slachtoffers herdacht bij het Indiëmonument (Hazeveld) en het Joodsmonument (Laan der Continenten). 's Avonds gaf stadsorganist Simon Stelling een herdenkingsconcert in de Alphense Adventskerk en werd in Parkvilla de theatervoorstelling In de Willemstraat gespeeld, gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Terugkijken: Volledige televisie-uitzending Dodenherdenking in Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn