Weg vrij voor zonnepark naast N11: geen bezwaren, vergunning onherroepelijk

ALPHEN AAN DEN RIJN/HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De weg ligt vrij voor het aanleggen van een groot zonnepark langs de N11 tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk. Er zijn geen bezwaren tegen de plannen gemaakt, waardoor initiatiefnemer IX Zon een onherroepelijke vergunning heeft gekregen.

'Dit is een grote stap', reageert directeur Sven Kamphues opgetogen. Het grootste zonnepark in de wijde omtrek moet zo'n 1800 huishoudens van stroom voorzien. Van de negen hectare aan beschikbare grond wordt ruim vier hectare gebruikt om ongeveer 16.000 zonnepanelen van maximaal 1,5 meter hoog te plaatsen. Dat gebeurt aan de zijde van het spoor tussen Leiden en Utrecht, nabij tuincentrum De Bosrand.

Eerder dit jaar ging de Alphense gemeenteraad al akkoord met het plan van IX Zon, waarmee volgens Kamphues op jaarbasis pakweg 3300 ton aan CO2 wordt vermeden. Het bedrijf uit Leiden werkt samen met de lokale coöperatie Energiek Alphen aan den Rijn. Die wil het gebruik van duurzame energie stimuleren met een zogeheten postcoderoosregeling. Daarmee hoeven deelnemers geen energiebelasting te betalen voor zelf opgewekte kilowatturen.

Subsidie van enkele miljoenen

Wat nu nog resteert, is het rondkrijgen van de financiering. Daarvoor heeft IX Zon een subsidie van enkele miljoenen euro's nodig van het Rijk. Als dat geld eenmaal binnen is, kan de zonneweide waarschijnlijk vanaf begin 2022 in gebruik worden genomen. Hoewel het nog niet zover is, toont Kamphues zich optimistisch over de huidige ontwikkelingen. 'In deze zware tijden is dit reden voor een klein feestje.'

Hieronder is de reportage te bekijken die Studio Alphen deze zomer maakte over het plan voor een zonnepark naast de N11.

Lees ook: Mogelijke locaties nieuwe windturbines en zonnepanelen op ‘kansenkaart’ gezet