Wel of geen Scheepvaartmuseum in Archeon? Over halfjaar uitsluitsel

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Eind dit jaar of begin volgend jaar wordt een besluit genomen of het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in Archeon gebouwd gaat worden.

In een brief aan de gemeenteraad worden raadsleden deze week voorbereid dat het museum de overheid vermoedelijk meer geld gaat kosten dan aanvankelijk beoogd was.

Eigenlijk had in de zomer van 2019 al meer duidelijk moeten worden over de gedroomde nieuwe toeristische trekpleister van het Alphense museumpark.

Twijfels over prognose

Wethouder Kees van Velzen (CDA) zei vorig jaar oktober dat een concreet plan van Archeon om het themapark uit te breiden met het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum uitbleef Toen dat plan er eenmaal was, twijfelde de gemeente Alphen aan den Rijn over de door Archeon gepresenteerde bezoekersprognose en bijbehorende exploitatieberekening.

Daarop is door de gemeente een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de te verwachte bezoekersaantallen. Dat onafhankelijke onderzoek is inmiddels afgerond en er is een exploitatiebegroting opgesteld. Die begroting wordt nu door de gemeente besproken met Archeon. 'Uit deze besprekingen zal blijken of de exploitatie van het museum sluitend kan worden gemaakt', schrijft het college van burgemeester en wethouders in de brief.

Op basis van de uitkomst van de exploitatiegesprekken met Archeon, hakt het college in 2020 nog de knoop door. Eén tot twee maanden later is het finale-oordeel aan de gemeenteraad.

Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum

De eeuwenoude Zwammerdamschepen, die sinds 2017 in Archeon worden gerestaureerd, moeten de basis vormen van het nieuwe museum. Het is de bedoeling dat het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum wordt gebouwd op het huidige parkeerterrein van Archeon. Ook wil het themapark hotelovernachtingen aanbieden.

Het plan is om de entree van het themapark te verplaatsen en een nieuw parkeerterrein aan te leggen. Ook komt een nieuwe toegangsweg, mede voor de bewoners van de aangrenzende wijk Burggooi. De werkzaamheden om de weg aan te leggen zijn in juni gestart. Het was de bedoeling dat de weg- en museumwerkzaamheden gelijk zouden vallen.

Lees ook: Nieuwe weg en parkeerterrein Archeon wordt aangelegd, nog geen plan uitbreiding