Werkzaamheden Julianabrug starten deze week: verkeer moet 16 weken omrijden

ALPHEN AAN DEN RIJN - De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn gaan deze week van start. Woensdag wordt de onderdoorgang bij de Hooftstraat tijdelijk afgesloten voor het verkeer en vanaf 20 juni is de brug zelf ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Bij onderhoudswerk bleek in juli vorig jaar dat de Julianabrug zomaar had kunnen bezwijken. Onder andere een deel van de betonconstructie van de brug, aan de oostkant van de Oude Rijn, moet vervangen worden. Ook wordt een vangrail langs de rijbaan van de brug geplaatst. Naar verwachting duren de werkzaamheden in totaal zestien weken.

Op woensdag 8 juni wordt de onderdoorgang bij de Hooftstraat afgesloten. In de loop van de week wordt er onder de brug een corridor van containers geplaatst, waar fietsers en voetgangers doorheen kunnen. Het is nog onduidelijk vanaf wanneer dat mogelijk is.

Brug dicht voor gemotoriseerd verkeer

Gemotoriseerd verkeer kan vanaf maandag 20 juni geen gebruik meer maken van de Julianabrug. Het verkeer moet dan tot oktober omrijden via de Albert Schweitzerbrug of Hefbrug Gouwesluis om de Oude Rijn over te kunnen steken. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de brug.

'De brug is afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer, dus ook voor het openbaar vervoer en voor hulpdiensten', legt de gemeente uit. 'Hulpdiensten zijn hierover ingelicht. Mochten de werkzaamheden snel verlopen, dan is de brug eerder te gebruiken door hulpdiensten.'

Trillingen, herrie en stof

In de eerste weken zullen er met name sloopwerkzaamheden plaatsvinden. 'Daarbij is er trilling-, geluid- en stofhinder, ondanks de afschermmaatregelen bij die werkzaamheden', aldus de gemeente. Ook zal er in de gehele periode van de werkzaamheden bouwverkeer in de omgeving rijden. Dat is voornamelijk op de brug, in de Willem de Zwijgerlaan en in de Hooftstraat het geval.

Lees ook: Julianabrug blijft zorgenkind: vier maanden dicht voor grondige reparatie