Wethouder: ‘Huisartsen zeiden vorige week dat HAP 24/7 open blijft, daar ga ik nog steeds vanuit’

Gepubliceerd op 02 november 2018 om 10.22 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Han de Jager gaat ervan uit dat de huisartsenpost 24 uur per dag, zeven dagen in de week open blijft. Dat heeft Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) vorige week gezegd en daar blijft De Jager vanuit gaan. Om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden en omdat 's nachts maar één of twee mensen met spoed gebruik maken van de Alphense huisartsenpost, opperden huisartsen om de post voor consult te sluiten en alleen nog een auto te hebben staan met een dokter en een chauffeur om naar de mensen toe te gaan indien zij niet zelf naar de nieuwe post (LUMC in Leiden) kunnen rijden.

Dat voornemen - of idee - leidde tot grote weerstand onder de bevolking en in de lokale politiek. Discussie ontstond er een week geleden plotseling opnieuw. De wethouder, raadsleden, zorgverzekeraars en het actiecomité werden tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis geïnformeerd door de exploitant van de huisartsenpost dat de 'HAP' in het Alphense Alrijne Ziekenhuis ook in de nachten en weekenden openblijft. Een paar dagen laten verscheen plotseling een persbericht met een tegenstrijdig bericht. De keuze zou absoluut nog niet zijn gemaakt.

'Wij hebben allemaal gehoord, en ik heb dat nog afgeconcludeerd, dat de HAP openblijft. Daar waren de aanwezige raadsleden getuige van.' De Jager (CDA) reageert bij Studio Alphen voor het eerst op de tegenstrijdige berichtgeving en conclusies over de toekomst van de huisartsenpost. 'Ik heb die onduidelijk niet over ons afgeroepen. Wij hebben geconcludeerd dat de HAP open blijft.'

'Als de HAP toch dicht gaat, ga ik het niet meer uitleggen'

De telefoon pakken om nog eens te bellen met de directie en het bestuur van SHR, dat heeft De Jager nog niet gedaan. Al lijkt De Jager dat nog wel te gaan doen. 'Het is goed om met de stichting in verbinding te blijven. Er is teveel ruis op de lijn', zegt hij daarover.

En wat als toch besloten wordt dat de huisartsenpost in Alphen aan den Rijn in de nacht en in weekenden sluit? 'Als de HAP toch dicht gaat, ga ik het niet meer uitleggen. Dat moeten ze zelf doen. En dat wordt heel lastig...'

Hieronder is het radio-interview met wethouder Han de Jager (CDA) te beluisteren over de HAP:

advertentie advertentie