Gepubliceerd op 19 April 2019 om 11.01 uur

Wethouder: kinderboerderij Bospark blijft alleen open bij alternatieve financiering

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alleen als er alternatieve financiering wordt gevonden kan de kinderboerderij in het Alphense Bospark open blijven. Dat zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks) in een reactie op zijn besluit om de kinderboerderij in het Bospark na de zomer te sluiten.

De subsidie die Stichting Alphense Kinderboerderijen krijgt is niet toereikend om drie kinderboerderijen (Alphen: Bospark en Zegersloot, Boskoop: De Contactweide) open te houden. Omdat het college van burgemeester en wethouders geen extra subsidie beschikbaar wil stellen, is het een politiek besluit om de Bospark-kinderboerderij te sluiten.

'Wij hebben strikte begrotingsregels waar wij ons als college aan moeten houden. Wij kunnen dus alleen extra geld beschikbaar stellen als er zaken onvermijdbaar, onvoorzien of onuitstelbaar zijn. Dat is hier niet het geval', concludeert Maat.

Crowdfunding door ondertekenaars?

Al kan, zo erkent Maat, de gemeenteraad daar anders over denken. 'Maar dan ga ik wel de vraag aan de gemeenteraad stellen: waar gaan jullie het van betalen?', kondigt Maat aan. Een petitie om de kinderboerderij in het Bospark open te houden is inmiddels ruim 1000 keer ondertekend. 'Als al die 1000 mensen ook bereid zijn om financieel bij te springen, is dat een mooie vorm van crowdfunding. Maar ik heb nog niemand van hen gehoord over alternatieve financiering.'

193.000 euro subsidie ontvangt Stichting Alphense Kinderboerderijen. Het openhouden van Zegersloot en De Contactweide kost volgens de stichting 266.000 euro. Kortom, met het huidige budget kan de stichting naar eigen zeggen niet eens twee kinderboerderijen openhouden. Wethouder Maat ziet dat anders. 'Ik ga daarover in gesprek met de stichting. Ze gaan ervan uit dat ze nu in één klap een enorme sprong voorwaarts moeten maken. We gaan samen om de tafel om te kijken hoe ver ze met het huidige budget komen.'

Het bestuur van de kinderboerderijen zegt dat zij alle drie de kinderboerderijen, inclusief Bospark, voor 270.000 euro open kunnen houden en redelijk kunnen runnen. Voor ruimere openingstijden van Zegersloot en de andere twee kinderboerderijen op hun huidige niveau houden, daar is 320.000 euro voor nodig. Het optimale uit alle drie de kinderboerderijen halen kan voor 484.000 euro, rekent Stichting Alphense Kinderboerderijen voor. Gemiddeld ontvangt een kinderboerderij in Nederland, volgens de Alphense stichting, 150.000 euro subsidie.

Besluit in juni

Ondanks dat het een collegebesluit is, verwacht wethouder Maat dat er nog wel in de gemeenteraad gedebatteerd gaat worden over de toekomst van de Alphense kinderboerderijen. Dat zal in juni gebeuren. Dan wordt dus een definitief besluit genomen door de Alphense politiek.

Helemaal dicht gaat de Bospark-kinderboerderij niet, als het plan van wethouder Maat doorgaat. De kinderboerderij wordt omgedoopt tot hertenkamp en het beheer neemt de gemeente Alphen over. 'Hele generaties zijn opgegroeid met het hertenkamp in het Bospark. Dat willen we in stand houden', aldus Maat.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) te beluisteren.
advertentie
.
advertentie