Wethouder kondigt verhoging ozb aan om gemeentebegroting sluitend te houden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt de aankomende jaren mogelijk verhoogd in de gemeente Alphen aan den Rijn. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, stijgt de ozb van 2022 tot en met 2025 met zo'n vijf procent per jaar. 'Het gaat om tientjes.' In juli is het oordeel aan de gemeenteraad. 

Ondanks dat de gemeente het jaar 2020 afsluit met 2,5 miljoen euro in de plus en geen spannende afwijkingen verwacht in 2021, schetst de kadernota een minder gunstig vooruitzicht. 'Het rustige beeld is daar wat minder rustig', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA) over de periode van 2022 tot en met 2025.

Het gaat om een tekort van zo'n 10 miljoen euro. Van Velzen verwacht dat het grootste deel daarvan wordt gedicht vanuit het Rijk, zodra bekend is hoeveel de nieuwe regering gaat bijdragen aan de thema's klimaat en jeugdzorg. Daarnaast verwacht de wethouder dat een nieuwe herverdeling van het jaarlijkse geld dat het Rijk aan gemeenten overmaakt voordelig gaat uitpakken voor Alphen aan den Rijn.

Ruim zestig euro

Onderaan de streep blijft er dan nog een gat van zo'n 4 miljoen euro over. 'Dat moeten wij zelf oplossen, daar doen we de raad een voorstel over.' Vanaf 2022 zou er een miljoen euro per jaar extra moeten worden binnengehaald met de ozb. Een stijging van ongeveer vijf procent. Tot en met 2025 blijft de ozb dan ieder jaar met een miljoen euro stijgen, bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie die nu al aan de orde is.

Voor een doorsnee meerpersoonshuishouden betekent dat een stijging van 15 euro in het eerste jaar. Na vier jaar betaalt het gezin ruim 60 euro meer dan nu het geval is, de inflatiecorrectie buiten beschouwing gelaten. De wethouder benadrukt dat Alphen aan den Rijn achterloopt met ozb-inkomsten, ten opzichte van buurgemeenten. 'We zouden, naar maatstaven, zo'n 28 miljoen euro op moeten halen. Met dit voorstel werken we toe naar een totale opbrengst van 24 miljoen euro per jaar.'

Pittig debat

Van Velzen verwacht een pittig debat in de Alphense gemeenteraad over het voorstel van college van b en w. Met name over de verdeling van een mogelijke ozb-verhoging. 'Bij de ozb heb je drie categorieën: bedrijven, eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. In de meeste gemeenten zie je dat bedrijven meer betalen dan nu in Alphen aan den Rijn het geval is', aldus de wethouder. Meerpersoonshuishoudens dragen volgens Van Velzen nu de meeste lasten.

In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, maar de wethouder benadrukt dat het huidige college hier toch echt een knoop over wil doorhakken. 'Ik wil geen begroting aanbieden met het mogelijke verwijt van het volgende college dat het niet sluitend is, dat we het probleem over de schutting hebben gegooid', legt Van Velzen uit. 'In september is het laatste moment om voor de begroting van 2022 wat te willen. Dan moet er besluitvorming zijn.'