Wethouder Maat moet Alphense cultuurvisie deels opnieuw maken

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De lang naar uitgekeken cultuurvisie van wethouder Leo Maat (GroenLinks) heeft donderdagavond een onvoldoende gekregen van de Alphense gemeenteraad. De wethouder moet van zijn cultuurvisie herschrijven, beter onderbouwen, keuzes voorleggen en de financiële consequenties in kaart brengen.

'Dit werkstuk kan een gemiddelde middelbare scholier zelfs beter maken', briest SP-raadslid Iris van de Kolk tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. 'Dit is een heel teleurstellend document. Ik had er veel meer van verwacht, er staan geen contouren in en ook niets over de kernen', verwoordt Gert van den Ham (D66) het.

Raadslid Petra Hoogenes van de grootste politieke partij Nieuw Elan vindt het terecht dat wethouder Maat zijn visie moet terugnemen. 'Het is zo'n algemeen verhaal dat er niet in staat wat we als gemeente Alphen willen.' Wanneer de herziende cultuurvisie komt, is onduidelijk. Mogelijk tot het najaar, als gedebatteerd wordt over Castellum en Parkvilla.

Overheadkosten

Het aanstellen van een popprogrammeur en cultuurmakelaar stuit op veel weerstand binnen de gemeenteraad. Liever ziet de Alphense politiek dat het geld rechtstreeks naar culturele activiteiten gaat in plaats van naar zogeheten overhead. De taak van een programmeur en makelaar zou door kundige vrijwilligers ingevuld kunnen worden die zich verenigen in een cultureel platform, net zoals na het faillissement van Het Kasteel de gelden voor popmuziek enkele jaren werden verdeeld onder muzikanten en initiatieven.

Dit artikel gaat verder onder deze interviews met Iris van de Kolk (SP), Gert van den Ham (D66), Petra Hoogenes (Nieuw Elan).

Castellum, Parkvilla en MAX

Grote zorgen zijn er over de (financiële) posities van theater en bioscoop Castellum, kunst- en cultuurinstelling Parkvilla en jongerenorganisatie MAX. De kans dat voor MAX een toekomstbestendige oplossing komt - al dan niet - met meer subsidie, groeit met de week. Maar dat grote subsidie-ontvangers Castellum en Parkvilla al het geld krijgen, dat stuit op steeds meer verzet. Daarnaast heeft het vertrouwen in Parkvilla een knauw gekregen, omdat Parkvilla extra subsidie nodig heeft om tekorten te dekken - mede omdat in het verleden niet altijd even efficiënt met het geld is omgegaan, erkende bestuurslid Albert Dorrestein donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad.

Meerdere malen stelden raadsleden de vraag: hebben we nog wel het geld om én Castellum, én Parkvilla, én MAX te bekostigen? Moeten we kiezen? Het is aan het college van burgemeester en wethouders om met een financiële onderbouwing te komen. 'In de visie staat dat er geen extra geld voor cultuur komt. Dan zie ik behoorlijk wat beren op de weg, want we kunnen niet alles', aldus Ronald van de Stouwe (RijnGouweLokaal). GroenLinks wil extra geld voor cultuur uittrekken. 'Maar het college en GroenLinks'-coalitiegenoten niet. Dat zorgt voor spanning in de coalitie', vermoedt Van de Stouwe. 'En als je niet uitkomt met de financiën, maak dan een keuze bij welke instelling je prioriteit ligt', vindt Bas van Polanen (VVD).

Dit artikel gaat verder onder de interviews met Ronald van de Stouwe (RijnGouweLokaal) en Bas van Polanen (VVD).

René Driesen, fractievoorzitter van GroenLinks, betreurt het dat zijn wethouder het er zo van langs kreeg. 'Gezien de sfeer in deze raad had je dit kunnen verwachten, helaas. Het is een visiestuk, een soort stip op de horizon van waar we heen willen. Daar zitten nog geen kostenplaatjes bij en verdere invullingen', meent Driesen. 'Inhoudelijk heb ik ook best wat aan te merken op de cultuurvisie. Bijvoorbeeld over de popprogrammeur en de cultuurmakelaar, ik zou dat in elkaar schuiven. Ik hoop dat dat in het volgende voorstel terugkeert.'

Welk advies geeft Driesen zijn wethouder mee bij het herschrijven van zijn cultuurvisie? 'Het kostenplaatje moet worden uitgewerkt, er moeten keuzes worden gemaakt en aantonen hoe het participatietraject heeft geleid tot bepaalde keuzes.'

Hieronder kun je het radio-interview met René Driesen (GroenLinks) beluisteren.