Wethouder nog niet overtuigd van nachtsluiting huisartsenpost

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Han de Jager (CDA) is ook na een gesprek met zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid, de overkoepelende huisartsenorganisatie SHR, Alrijne Ziekenhuis en gemeenteraadsleden niet overtuigd dat de sluiting van de huisartsenpost 's nachts in Alphen aan den Rijn wenselijk is en dat er dan nog steeds 'passende huisartsenzorg' is in de regio Alphen aan den Rijn. Dat laat De Jager aan Studio Alphen weten. De Jager wil eerst een voorstel zien over hoe de huisartsenzorg dan geregeld gaat worden. 'Het zijn nu nog maar gedachten', aldus De Jager.

Begin deze maand ontstond er veel ophef in Alphen over de mogelijke sluiting. Voor aanstaande zaterdag staat zelfs een demonstratie gepland. De huisartsenvereniging overweegt om de post 's nachts tussen 23.00 en 08.00 uur te sluiten zodat de zorgverzekeraars de kosten in bedwang kunnen houden en de polissen niet enorm omhoog hoeven. Iedere nacht maken gemiddeld drie mensen gebruik van de post. De helft zou naar de centrale huisartsenpost in Leiden kunnen. De andere helft krijgt sowieso al thuis bezoek van een arts of kan tot de volgende ochtend wachten.

'Huisartsenzorg wordt beter'

'De huisartsenzorg blijft gegarandeerd', zegt huisarts Ruud Gebel als voorzitter van SHR. Sterker nog, het wordt beter. 'Net zoals nu blijft de huisarts naar mensen hun huis rijden als zij zelf niet in staat zijn om naar de huisartsenpost te komen. Maar als ik nu 's nachts ergens ben en iemand meldt zich bij de huisartsenpost, moet die patiënt (bijvoorbeeld een uur) op mij wachten tot ik terug ben, terwijl de kans groot is dat ik hem of haar alsnog naar het echte ziekenhuis in Leiden stuur. Als dit plan door gaat, gaat het veel sneller en gaan mensen direct al naar Leiden toe.'

In de nachtelijke uren wordt de huisartsenpost door vier mensen bemand: een huisarts, een chauffeur en twee mensen die continu op de huisartsenpost zijn en eventueel eerste hulp kunnen verlenen. Als het plan van de huisartsenvereniging door gaat, blijven alleen de huisarts en de chauffeur over 's nachts. De twee medewerkers die ook op de huisartsenpost zitten, kan het reguliere ziekenhuis goed inzetten waar een personeelstekort is. Daar werken nu noodgedwongen studenten. De kosten voor de zorgverzekeraars gaan enorm omlaag als de post 's nachts dicht gaat.

Basisziekenhuis

'Op dit moment zijn de medische basisvoorzieningen goed op orde', zegt De Jager. Alrijne Ziekenhuis en Zorg & Zekerheid hebben woensdagavond allebei gezegd, ook al zijn sommige politieke partijen in Alphen het daar niet mee eens, dat het uitgesloten is dat Alphen weer een ziekenhuis krijgt die 24 uur per dag en zeven dagen per week open is.

Over de precieze uren dat de huisartsenpost eventueel dicht gaat, is nog niets bekend. In het huidige voorstel staat 23.00-08.00 uur, maar zou ook 01.00-07.00 uur kunnen worden. De Jager: 'Inwoners kunnen binnen 45 minuten in het geval van spoed bij een post zijn en dat is ook de eis van de Inspectie. Voor ons is belangrijk dat de zorg gegarandeerd is en blijft.'

De Alphense Talkshow

Afgelopen zaterdag stond De Alphense Talkshow in het teken van de huisartsenpost. Aan tafel werd gediscussieerd over de mogelijke sluiting. Het debat was maandagavond integraal te beluisteren op Studio Alphen. De uitzending is onderaan dit artikel na te luisteren.