Wethouder: voorlopig niet betalen per weggegooide afvalzak

Diftar Foto: Studio Alphen/Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven voorlopig niet te gaan betalen per weggegooide afvalzak. Dat zegt wethouder Leo Maat (GroenLinks) toe in een interview met Studio Alphen.

Half mei laaide de discussie over diftar, zoals betalen per afvalzak ook wel wordt genoemd, weer op. Alphen haalt namelijk zijn doelstellingen niet om het afval beter te scheiden. Naar eigen zeggen komt Alphen tot een scheidingspercentage van 60 à 65 procent in plaats van de afgesproken 75 procent.

Afvalpas

Toen de afvalpas twee jaar geleden werd ingevoerd, besloot toenmalig wethouder Tseard Hoekstra (VVD) op het allerlaatste moment - onder grote druk van de gemeenteraad - om toch af te zien van betalen per afvalzak. Zijn opvolger, wethouder Maat, zei vorige maand ernaar te neigen diftar alsnog in te voeren om(dat er in zijn ogen geen beter alternatief is om) de doelstellingen toch te halen.

Het aangekondigde voornemen van Maat stuitte direct op massaal verzet van de gemeenteraad. Coalitie en oppositie willen inzetten op betere voorlichting richting de burgers. Wethouder Maat gaat overstag en volgt die wens van de gemeenteraad. 'Wij gaan beter communiceren waarom we afval scheiden, wat we willen bereiken en hoe we tot kostenbesparing kunnen komen. Ik hoop meer mensen te overtuigen dat afvalscheiden goed is voor het milieu en de portemonnee', aldus Maat.

Van uitstel vooralsnog geen afstel

Voorlopig gaan Alphenaren dus niet betalen per afvalzak die weggegooid wordt, belooft de wethouder in aanloop naar het politieke debat van volgende week over de gemeentelijke begroting voor de komende jaren. Maar het idee om de reguliere afvalbelasting te verlagen en te betalen voor iedere afvalzak die je weggooit, waardoor mensen die goed scheiden op jaarbasis minder geld kwijt zijn dan mensen die niet goed scheiden, is niet voorgoed van de baan.

'Ik vind dat je eerst alles moet proberen om mensen te bewegen om zelf beter te scheiden, voordat je andere maatregelen treft', luidt het antwoord van Maat. Oftewel, als de betere voorlichting niet werkt, sluit het college van burgemeester en wethouders niet uit dat diftar alsnog wordt ingevoerd. Als het scheiden van afval niet goed gebeurt, levert dat hogere kosten op voor de gemeente. Dat moet worden doorberekend in de gemeentelijke belastingaanslagen.

Hieronder kun je luisteren naar het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks).