Wethouder wil elektrische bussen door centrum in plaats van busverbod

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Elektrische bussen, een slag kleiner dan de huidige stadsbussen van Arriva, moeten in de toekomst door het centrum van Alphen aan den Rijn gaan rijden. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt tenminste. Binnenkort staat het lang verwachte politieke debat op de agenda en in aanloop naar de discussie komt het gemeentebestuur met dit voorstel.

Ruim een halfjaar geleden besloot de gemeenteraad om een debat uit te schrijven over een eventueel busverbod door het stadshart. Politieke partijen, zelfs in de coalitie, zijn daar uiterst verdeeld over. Wethouder Kees van Velzen (CDA), die de portefeuille openbaar vervoer beheert, denkt dat iets kleinere - elektrische - bussen een goed alternatief zijn.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college, gaat wethouder Van Velzen via de provincie Zuid-Holland pleiten voor die elektrische bussen. Tijdens een politieke discussie afgelopen november gaf busmaatschappij Arriva, zonder een harde toezegging te doen, hiervoor open te staan. De elektrische bussen zijn iets kleiner en daarom veiliger voor voetgangers in een centrumgebied.

Lees ook: Wel of geen bussen door Alphens centrum? Politiek debat aanstaande