Wiebe de Vries benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wiebe de Vries uit Alphen aan den Rijn is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Vries kreeg de koninklijke onderscheiding woensdag uitgereikt door burgemeester Liesbeth Spies tijdens het Nederlandse Reanimatie Congres.

De Vries is jarenlang actief geweest als vrijwilliger voor het European Resuscitation Council, de Europese Reanimatieraad. Hij was onder andere editor van het eerste Europese lesboek voor basale reanimatie. 'Hiermee heeft de heer De Vries bijgedragen aan het leggen van de basis van het huidige Europese handboek dat beschikbaar is in talloze talen en gebruikt wordt in diverse landen', meldt de gemeente Alphen aan den Rijn. 'Elk jaar worden vele Europese hulpverleners met behulp van dit handboek opgeleid in de technieken van het reanimeren.'

In 2015 was De Vries coauteur van de Europese Richtlijnen voor reanimatie, en dan in het bijzonder het hoofdstuk over opleiding en implementatie. 'Deze richtlijnen vormen de wetenschappelijke basis voor het reanimatieonderwijs in heel Europa', aldus de gemeente.

Nederlandse Reanimatie Raad

Sinds 2000 is de Alphenaar ook betrokken bij de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). De Vries was verantwoordelijk voor de herstart van de NRR en heeft de organisatie omgevormd tot een gezonde organisatie. Naast andere werkzaamheden is hij betrokken bij de opzet en organisatie van de jaarlijkse Nationale Reanimatie Congressen, webinars en andere trajecten waarbij onderwijs een rol speelt.

De koninklijke onderscheiding ontving De Vries dinsdag op dat congres, waar hij afscheid nam van de NRR.

Rode Kruis en Avifauna

In de jaren 80 en 90 was De Vries vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis, bij de voormalige afdeling Leiden en Alphen aan den Rijn. Eind jaren 90 was hij betaald werkzaam voor die organisatie als regiomanager Zuid-Nederland. Sinds 2009 is De Vries ook als vrijwilliger betrokken bij Stichting Vogelpark Avifauna, waar hij rondleidingen geeft en advies geeft aan de afdeling educatie. Die afdeling is verantwoordelijk voor het opleiden van nieuwe vrijwilligers.