Winnaars Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2023 bekend

ALPHEN AAN DEN RIJN – Lisa Dijkstra heeft zaterdag 16 september de Thea Beckmanprijs gewonnen met haar boek ‘Schaduw van Toet’. De prijs is in de Romeinse Herberg in het Archeon uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Jack Veldman.

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Dit jaar was ‘Schaduw van Toet’ favoriet, met illustraties van Djenné Fila en uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Naast de titel neemt de winnaar ook een geldbedrag van vijftienhonderd euro in ontvangst. Het commentaar van de jury:

Lida Dijkstra schreef een prachtig boek waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De statige wereld van het oude Egypte komt zo heel dichtbij. De terloopse schrijfstijl, schitterende uitvoering en de illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen.’

De kinderjury van de Jonge Beckmanprijs, bestaande uit veertien enthousiaste lezers, heeft voor een andere winnaar gekozen, namelijk Astrid Sy met haar boek ‘Noem geen namen’, ook uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Zij ontvangt naast de titel duizend euro aan prijsgeld. Ook zijn bij de boeken korte films gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie.