Gepubliceerd op 17 Januari 2020 om 11.18 uur

Woensdag onthulling holocaustmonument in Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn wordt aanstaande woensdag een tijdelijk holocaustmonument onthuld. Levenslicht is ontworpen door de Nieuwkoopse kunstenaar Daan Roosegaarde en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. De 104.000 lichtgevende stenen vormen het herdenkingsmonument in Nederland. De stenen worden opgedeeld en verspreid over 170 gemeenten in Nederland, waaronder Alphen.

'Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt', aldus de gemeente Alphen. Door stil te staan bij dit gemis van plaatsgenoten, moet de herinnering aan de slachtoffers levend blijven.

22 tot en met 31 januari

Van 22 tot en met 31 januari is het monument te zien in het atrium van het Alphense gemeentehuis. Komende woensdag onthult burgemeester Liesbeth Spies, samen met kinderburgemeester Elmehdi Sassa, om 17.00 uur het monument.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 55 in Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen woonachtige Joden om het leven gekomen. In de andere dorpen van de gemeente Alphen woonden geen Joodse slachtoffers. Een in Zwammerdam ondergedoken Joods gezin is ook gedeporteerd. Deze familie woonde in Sneek.

Lees ook: Extra activiteiten vanwege '75 jaar Bevrijding'

advertentie
 
advertentie