Wolkbreuk die straten en kelders onder water zette ‘was pure pech’

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Even leek het wel alsof de bewoners van Alphen aan den Rijn een regendans hadden gedaan. Zó erg ging het er donderdag aan toe. Door hevige regenval kwamen straten en kelders onder water te staan. Ook Boskoop en Zoetermeer waren de pineut. Even verderop was er weinig aan de hand. Hoe kan het eigenlijk dat zo'n extreem lokale bui naar beneden komt?

'Dat komt door hele lokale verschillen', legt weerman Jordi Bloem vrijdag uit in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West. 'De temperatuur hoeft op de ene plaats maar net iets hoger te zijn dan op de ander. Boven Alphen komt de warme lucht van het land in botsing met de koude lucht vanaf zee. Die lucht is al heel vochtig en instabiel. Bij zo'n botsing kan de lucht alleen omhoog. In de atmosfeer koelt het dan af, en dan ontstaat vervolgens een grote bui. Doordat er nauwelijks stroming staat, regent hij helemaal uit boven Alphen.'

Volgens Jordi kan een temperatuurverschil van slechts een halve graad al genoeg zijn om wolkbreuken te veroorzaken zoals gisteren boven Alphen. Maar er is ook goed nieuws: 'De atmosfeer warmt nu weer op, waardoor de kans op buien afneemt.' Volgens de weerman kunnen we vrijdag dan ook uitkijken naar een grotendeels droge en warmere dag.

Vooruitzichten zijn beter

Het weekend ziet er een stuk beter uit dan donderdag. Op zaterdag is er weinig kans op buien en er waait slechts een matige wind uit het noordoosten. Zaterdagmiddag kan de temperatuur oplopen tot zo'n 21 graden. Op zondag, moederdag, is er meer bewolking en wat minder ruimte voor de zon. Er is kans op een enkele bui in de middag.