Woonforte haalt 56 woningen van het gas af na grote renovatie

Foto: Google Street View
Foto: Bloemen Architecten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Woonforte start binnenkort met een omvangrijk project aan de Lauwers in Alphen aan den Rijn. In totaal worden 28 eengezinswoningen en 28 maisonettes gerenoveerd, waarbij ze ook gasloos worden gemaakt. Het is voor de woningcorporatie het eerste project waarbij een groot aantal woningen van aardgas worden afgesloten.

De woningen worden geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Daardoor worden de 28 eengezinswoningen zogeheten nul-op-de-meter woningen. De maisonettes worden bijna energieneutraal, omdat er op het gezamenlijke dak minder zonnepanelen per woningen kunnen worden geplaatst. 

Om de woningen te kunnen verwarmen met een warmtepomp is het nodig om warmte uit de bodem te halen. 'Voor de leidingen van de warmtepomp boort de aannemer bodemlussen in de grond tot 130 meter diep', meldt Woonforte.

In maart beginnen de werkzaamheden in de eerste woningen aan de Lauwers. 'Het grootste deel van de bewoners gaat in deze fase tijdelijk naar een logeerwoning.' Het project moet in september zijn afgerond.